Quantcast
Channel: sydsvenskan.se
Viewing all 122428 articles
Browse latest View live

Uppslukad av Malmös punkscen

$
0
0
Så fort kameran vilar i hennes hand tänker hon inte på någonting annat än att fånga bilden och ögonblicken.
Fotograf Aanna de Beer har funnit sin konstform.

Sven-Åke Jansson

$
0
0

Sven-Åke Jansson, tidigare generallöjtnant och militärbefälhavare i Södra militärområdet, har, som tidigare meddelats, avlidit efter en tids sjukdom. Han sörjs närmast av hustru Anita och tre barn: Krister, Helena och Nina.

Född i Ängelholm skulle Sven-Åke Jansson efter värnplikten vid Norra skåningarnas regemente (dåvarande I 6) söka som officer där. Efter studier vid Försvarets läroverk, som så många andra av 1980-talets generaler, avlade han Officersexamen 1961. Han gjorde som duglig officer en snabb och rak karriär och skulle efter militärhögskola och generalstabstjänst tjänstgöra många år i Boden vid I 19/P 5, som kompani- och bataljonschef vid stridsvagnsbataljonen samt vid milostaben. Det var en placering som bör ha tilltalat hustru Anita, som är från Kalix. De träffades i skidspåret vid hans tidiga vinterutbildning.

Sven-Åke slutade sin tjänst i Boden våren 1986 efter att ha varit regementschef för I 19/P 5. Därefter återvände han till Skåne som försvarsområdesregementschef för Södra skåningarna (P 7/Fo 11), men snabbt vidare som militärkommandochef för Gotland (1988–94), före sin avslutande tjänst (1994–98) som militärbefälhavare i Södra militärområdet. På vägen hade han gjort ett halvårs FN-tjänst som bataljonschef på Cypern. Som pensionär utsågs han till rådgivare åt det fria Litauens försvarschef.

För Sven-Åke var människorna viktigast och inte minst hans familj. Denna gick före hans yrkeskarriär när den drabbades av livets besvärligheter. För oss arbetskamrater var han en trofast och gästfri vän. Sven-Åke ställde krav på sina underlydande, men behandlade dem med en bakomliggande värme. Han var drivande och envis och ville att verksamheten skulle flyta hans väg, varför man såg att han blev minst sagt irriterad när han inte alltid fick som han ville.

Om man ”googlar” hans namn hittar man inte mest om hans militära bana utan om hans intresse för Gotlands civilsamhälle och senare för utvecklingen av trädgården vid Färlövs gamla prästgård strax utanför Kristianstad. Han hade inte bara ”gröna fingrar” utan också vett, vilja och handlingskraft.

Bengt Gustafsson, f d ÖB, och Åke Sagrén, f d chef för armén

Gunnar Eneskär

$
0
0

Som tidigare meddelats har Gunnar Eneskär, Skanör, avlidit vid 92 års ålder.

En stor underhållare har gått ur tiden och över Bifrost.

Alla de som haft förmånen att roas av hans framträdanden minns en unik personlighet, som gjorde en lång och glad resa genom decennierna.

Som orkestermusiker och flöjtist fick Gunnar tidigt en gedigen tonkänsla och en lyssnande förmåga, som även senare återspeglades i hans sång. Lutan och humorn blev hans kära följeslagare och artistnamnet Lutfisken blev hans signum. Allehanda glada spektakel fyllde hans liv, alltifrån ungdomens Ronneby Brunn till Djurgårdsbrunns värdshus, under studierna och genom otaliga ordenssällskap, gillen och akademier, till såväl ett sångarliv i OD som Juvenalorden och senare i livet även Uardakademin.

Visor, skratt och glädje följde honom, trivsel spred han ständigt till sin omgivning. Överallt sågs han uppträda och underhålla och överallt hördes hans djupa andrabas. Även som etablerad Gluntsångare och mångårig ålakung uti Skanör täckte han ett brett spektrum av kalas.

En ärlig självsäkerhet följde Gunnar, Jantelagen var honom fjärran. Jante hördes morra: Sodom och Gomorra! Sodom och Gomorra! Detta framkallade mest en förvånad uppsyn: Jante, vem är det? Har jag träffat honom?

Gunnars godhjärtade livsinställning bestod genom åren liksom hans allmänna vitalitet och positiva livssyn, detta trots stigande ålder. Strax före sin bortgång färdigställde han i sitt 93:e år en jubileumskantat till Paltgillets stundande 100-årsjubileum.

”Musiker, spexare, Lutfisk, artist

– det kunde aldrig bli trist!”

Carpe Diem!

Hans Fredin

Musiker har tagit plats på scenen

$
0
0
Musik i allmänhet och dansbandsmusik i synnerhet har länge varit en stor del av hans liv. Sedan i våras kan André Fridh ägna sig åt sitt stora intresse på heltid och drömmen är att en gång få stå på scen med idolerna i Lasse Stefanz.

Manhattan Transfers grundare död

$
0
0
Sånggruppen Manhattan Transfers grundare Tim Hauser, har avlidit. Tim Hauser blev 72 år gammal, skriver New York Times.

Per-Håkan Ohlsson

$
0
0

Per-Håkan Ohlsson, boktryckare och politiker, har, som tidigare meddelats, avlidit.

För äldre Lundabor är Per-Håkan Ohlsson inte minst förknippad med Lundapolitiken. Som en dominerande – inte dominant – kommunpolitiker under många år präglade han sin stad och dess utveckling. Hans intresse och nyfikenhet inskränkte sig inte till några få områden. Han syntes, vänlig, intresserad och korrekt, i många olika sammanhang, även om vissa låg honom varmare om hjärtat. Några har vittnat om hans betydelse för Domkyrkan, en av de institutioner som sätter sin prägel på Lund. En annan är naturligtvis Lunds universitet. Per-Håkan var genuint engagerad i och kunnig om verksamheten vid Universitetet. Via de stiftelser han förestod gynnade han också flera fakulteter. Inte minst har Humanistiska och Teologiska fakulteterna anledning att minnas honom med djup tacksamhet för alla stora och små, alltid betydelsefulla, bidrag. De är för många att räkna upp, men en insats som gav eko vida omkring var när han, en extern välgörare, räddade latinet som ämne vid det universitet där det funnits sedan begynnelsen. Det var som välförtjänt hedersdoktor han deltog i promotionen 2013.

Requiescas in pace, praeclarissime doctor!

Humanistiska och Teologiska fakulteterna genom fakultetsledningen. Lars Berggren, Gunnel Holm, Fredrik Lindström, Marianne Thormählen, Lynn Åkesson.

Cykelturen slutade med en bröllopsresa

$
0
0
En höstdag för åtta år sedan när Måns Forsberg befann sig utomlands damp ett brev ner hemifrån med en tidningsartikel om en ung kvinna som hade cyklat från Haparanda till Lund:
”Här är din blivande fru. Ni verkar lika galna. Hon ska också läsa medicin i Odense. Gratulerar.”

”Ingen fjäril flyger förbi mig osedd nu”

$
0
0
Stefan Castas böcker handlar ofta om djur och natur. Får han välja skriver han helst för barn och unga.
– Det är ett sätt för mig att hålla kvar barndomskänslan – vara barnslig och ha kul. Och att förbli nyfiken och ställa många frågor.

Ronnie Sandahl fick nytt filmpris

$
0
0

Ronnie Sandahl fortsätter att vinna priser för regidebuten ”Svenskjävel”. Vid filmfestivalen i Chicago i USA fick han en guld-Hugo i klassen bästa nya regissörer, skriver Svenska Filminstitutet i ett pressmeddelande.

Tidigare under oktober tog Sandahl hem kritikerpriset för bästa debutfilm på filmfestivalen i Zürich i Schweiz.

Vid festivalen i Chicago fick även Ester Martin Bergsmark en silver-Hugo för ”Nånting måste gå sönder” i kategorin Q-competion. TT

Åklagare ledde Palmeutredning

$
0
0

Juristen Jörgen Almblad, före detta chef för Rikskriminalpolisen och en av åklagarna som ledde utredningen av mordet på statsminister Olof Palme 1986, har avlidit vid 71 års ålder, skriver aftonbladet.se.

Jörgen Almblad jobbade som åklagare i Palmeutredningen 1987–89, tillsammans med bland andra Axel Morath, Anders Helin och Solveig Riberdahl. Åklagarnas arbete ledde till att Christer Pettersson åtalades för mordet, fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten.

Almblad har också varit chef för Rikskriminalpolisen och biträdande överåklagare vid Riksåklagaren.

Reggaestjärnan skrev trippelhit

$
0
0

Sångaren och låtskrivaren John Holt dog på söndagen på ett sjukhus i London, rapporterar The Guardian. Han blev 69 år.

Holt föddes i Jamaicas huvudstad Kingston och slog igenom på 1960-talet som medlem i gruppen The Paragons för vilka han skrev den framgångsrika singeln ”The Tide is High” 1967. Låten spelades in av Blondie 1980 och toppade då listorna i USA och Storbritannien. 2002 blev ”The Tide is High” åter en hit, då i Atomic Kittens version. Den har även spelats in av bland andra svenske Papa Dee.

John Holt lämnade The Paragons 1970 och inledde sedan en framgångsrik solokarriär. TT

Hur länge har du varit vd, Gösta Carlsson?

$
0
0
Gösta Carlsson, vd för Barsebäck golf & country club samt Järavallens konferens AB, fyller 95 år i dag. Nyligen lyftes han fram som den äldste vd:n som ännu är i arbete av tidningen Chef.

Olle Ydstedt

$
0
0

Olle Ydstedt, konstnär och politiker, Limhamn, har avlidit i en ålder av 82 år. Hans närmaste är sonen Anders med hustrun Susanne, dottern Filippa med maken Max Book och sonen Egon, systern Siw samt särbon Ingmari Rady.

Olle Ydstedt har lämnat oss. För Malmömoderaterna är detta en stor förlust. Ända sedan mitten av 70-talet har han varit en av de drivande inom partiets Limhamnsförening och dess verksamhet. Limhamn och dess utveckling var hans största politiska intresse.

Han blev en centralfigur inom Limhamnsmoderaterna. Hans politiska engagemang rörde främst samhällplanering, kultur och miljö, men även de sociala frågorna låg honom varmt om hjärtat. Han var också nämndeman i Malmö tingsrätt, och flitigt verksam i Limhamns föreläsningsförening.

I valrörelserna var han den pådrivande entusiasten som fick oss alla att oförtröttligt färga Limhamn ljusblått. Och under de senare åren fick våra moderata seniorer i honom en god inspiratör.

Han växte upp i Osby, studerade historia och konsthistoria vid Lunds Universitet och utbildade sig därefter till bildlärare på Konstfack i Stockholm. 1962 kom han till Malmö och Heleneholmsskolan. Efter en period under 1970-talet på lärarhögskolan i Kristianstad återvände han sedan till Malmö och en tjänst som lektor i bild och form vid Lärarhögskolan.

Vid sidan av yrkeskarriären var Olle också en framstående porträttkonstnär. Han har haft flera utställningar i bland annat Malmö, Osby, Szczcecin, Wroclaw och New York. Den sista publika utställningen var på Malmö Stadsbibliotek där han ställde ut porträtt av Malmöförfattare. Men på senare år fördjupade han också sin ungdoms intresse för realistiskt landskapsmåleri, nu med motiv från Öresund och Österlen.

Bertil Persson, ordförande för Sveriges moderata seniorer

Modeskaparen Oscar de la Renta död

$
0
0
Modeskaparen Oscar de la Renta har avlidit vid 82 års ålder. Han gjorde sig känd som en av Jacqueline Kennedys klädmakare och ses som en av de stora i modebranschen

Magnumfotografen Rene Burri död

$
0
0
Den schweiziske fotografen Rene Burri – känd bland annat för sitt porträtt av den cigarrökande revolutionären Che Guevara – har avlidit, 81 år gammal.

Tonårsidolen bytte sång mot poledance

$
0
0
Som tonåring var hon internationell popstjärna i gruppen A-teens.
I dag jobbar Sara Lumholdt med poledance – en sport hon brinner för.

Trummis spelade trettio år i Flamingokvintetten

$
0
0

Boris Estulf, Flamingokvintettens förre trummis, har avlidit 75 år gammal. När han lämnade dansbandet 1993 hade han spelat med gruppen i trettio år. Boris Estulf var också den som körde turnébussen land och rike runt.

– Han kunde köra bussen från Partille upp till Stockholm, så spelade vi och sedan körde han hem igen. Han var otrolig, säger Flamingokvintettens basist Dennis Janebrink till Aftonbladet. TT

”Baker street”-saxofonist död

$
0
0

Musikern Raphael Ravenscroft är död, skriver BBC. Ravenscroft låg bakom ett av världens mest kända saxofonsolon – det i Gerry Raffertys hit ”Baker street” från 1978.

Ravenscroft avled på söndagen i sviterna av en hjärtattack. Han blev 60 år. TT

Helmer Lång

$
0
0

Fil dr, docent Helmer Lång, Vejbystrand, har, som tidigare meddelats, avlidit vid 90 års ålder. Han efterlämnar hustrun Solbritt, barn och barnbarn.

En verkligt äktskånsk märkesman har lämnat oss. Helmer Lång föddes och växte upp i Malmö och blev sedan det skånska landskapet trogen i nittio år, under de senaste decennierna bosatt i Nordvästskåne. Det kanske mest påtagliga beviset på hans känsla för det skånska är Skånska Akademien, som grundades på hans initiativ 1981. Han var i många år dess ständige sekreterare och satte som sådan i hög grad sin prägel på Akademiens tillvaro. Hans idérikedom kom till uttryck bland annat i utformningen av årsböckerna och genomförandet av årsfesterna med tillhörande utnämning av Akademiens diplomater. Saknaden har varit stor, då hans hälsotillstånd under senare år omöjliggjort hans deltagande vid Akademiens möten.

Helmer Långs initiativförmåga tog sig dock även många andra uttryck. Han stiftade 1972 Max Walter Svanbergsällskapet, han var en av grundarna av Piratensällskapet 1982, han var under tre decennier chef för konstutställningen under Lundakarnevalerna, han var mångårig ordförande i Nordvästra Skånes skrivarelag samt skribent i flera skånska tidningar för att göra ett axplock bland hans engagemang. Han var också en mångårig förstebas i Lunds Studentsångförening och aktiv i Nordvästra Skånes konstnärsförening som varje år delar ut ett stipendium i hans namn.

Den akademiska karriären kröntes med avhandlingen ”Kolingen och hans fäder”, som kom 1966, och som ledde fram till en docentur i litteraturhistoria vid Lunds universitet. Han kom sedan huvudsakligen att arbeta som gymnasielärare i Helsingborg. Dock fortsatte han sin forskning som spann över vida fält – från Kolingen och Piraten till finstämda lyriköversättningar av framför allt Rimbaud och konstnärsanalyser av exempelvis Max Walter Svanberg. Han var också flitigt anlitad som litteraturkritiker.

Många kommer att minnas Helmer Lång som en i ordets bästa bemärkelse bred skåning.

Stig Persson för Skånska Akademien och många vänner

Anders Hammer

$
0
0

Idrottshistorikern Anders Hammer har gått ur tiden, 75 år gammal. Han sörjs närmast av döttrarna Mette och Maria samt sonen Tuve med familjer. Han efterlämnar även sina syskon Lena och Lars och kusinerna.

Anders Hammer ledde Idrottsmuseet i Malmö under dess viktiga uppbyggnadsepok från nystarten 1985 och var starkt engagerad som skribent och idégivare i vänföreningens olika publikationer: dels i tidskriften Skånsk idrotts historia som började utkomma 1995 med fyra nummer om året, dels i årsboken med samma namn från 2001. Med sin penna syntes Anders i varje utgåva och han skulle även ha bidragit till årsboken 2014, men sjukdomen kom emellan.

Inom den svenska idrottshistoriska forskningen var Anders ett aktat namn. Han var en av arkitekterna bakom de svenska idrottshistorikernas symposier i Malmö och han kämpade både för museets bevarande, vilket var nödvändigt en tid, och för dess utvidgning. Anders såg också till att Idrottsmuseet några år förekom på Malmöfestivalen med hedersgäster som Gunder Hägg, Arne Andersson och Lennart Strand på tribunen.

Om Idrottsmuseets komplexa och komplicerade historia skrev han för övrigt i årsboken 2003.

Anders var författare till boken om Skånes idrottsförbunds första hundra år (1908–2008), en underhållande översikt där han lyfte fram okända skånska idrottsbedrifter. I förordet till denna bok slog Anders fast en central tanke i sin gärning: Insikten om att Skånes tusentals idrottsföreningar måtte inse att de inte bedriver verksamhet bara för ögonblicket utan att de är ”en del av idrottens roll i samhälls- och kulturhistorien”. Alltså: Släng inga dokument, inga arkiv, skänk dem till Idrottsmuseet!

Anders var en god vän, och vi var ett litet gråhårigt gäng som med Anders som chaufför ofta hade anledning att åka till Tyskland på diverse roliga resor. Det som införskaffades där bunkrade han upp på sitt älskade sommarställe mitt i Skåne, där vännerna var välkomna att testa sig igenom hans kulinariska kunnande. Måltiderna kombinerades gärna med ovanliga nedslag och berättelser om släkten Hammers liv och leverne, bland annat i Skanör.

Anders hade bakom sig akademiska kulturhistoriska studier i Lund, där han bland annat kom att arbeta på Kulturen tillsammans med Rolf Edling. För Anders var det, som hans kamrater från Lundaåren påpekat, lika viktigt att diskutera filosofi som att kunna fixa till söndriga tv-apparater!

Ulf R Johansson
Viewing all 122428 articles
Browse latest View live