Quantcast
Channel: sydsvenskan.se
Viewing all 122428 articles
Browse latest View live

Sven-Åke Jansson

$
0
0

Förre generallöjtnanten Sven-Åke Jansson, Färlöv, har avlidit efter en tids sjukdom. Han sörjs närmast av hustrun Anita samt barnen Kristian, Helena och Nina.

Sven-Åke blev officer vid dåvarande I 6 i Kristianstad år 1961. Efter genomgången Militärhögskola i Stockholm blev han generalstabsofficer och tjänstgjorde bland annat vid Försvarsstaben i Stockholm. Sedan flyttade han och familjen till Boden. Där tjänstgjorde han vid Norra Militärområdesstaben, på P 5 och slutade som chef över I 19. Under tiden i Boden tjänstgjorde han även inom FN som chef för den svenska FN-bataljonen på Cypern. År 1986 flyttade familjen till Ystad. Där blev han försvarsområdesbefälhavare. År 1988 utnämndes Sven-Åke till generalmajor och chef för Gotlands Militärkommando. Han avslutade sin karriär som militärbefälhavare i Södra Militärområdet mellan åren 1994 och 1998. Därefter gick han i pension. Som nybliven pensionär arbetade han som konsult och även som rådgivare till den nybildade försvarsmakten i Litauen.

Som officer visade Sven-Åke stor självständighet och mångsidighet. Han tvekade aldrig att ta på sig stora och komplicerade uppgifter som krävde förmåga att planera och samverka under till exempel större ledningsövningar och beredskapskontroller. Sven-Åke var en stark och orädd chef som utövade sitt ledarskap med pondus, fasthet och med ett aldrig sviktande gott omdöme. Han var initiativrik, kreativ och hade även en förmåga att planera och arbeta långsiktigt.

Sven-Åke hade många intressen vid sidan av sitt arbete. Han var en flitig motionär och cyklade, åkte skidor och orienterade. Hans stora passion och största intresse var familjens trädgård. År 1997 köpte han och hustrun Anita prästgården i Färlöv i Skåne, vars stora tomt de med mycket energi och kunnande utvecklade till en av Sydsveriges mest besökta trädgårdar.

Som kamrat var Sven-Åke vänfast, idérik och generös. Otaliga äro de tillfällen då vi vänner kunde besöka hans hem och i skuggan av hans enorma bokar diskutera och tala om gamla goda tider. Vi, hans gruppkamrater från Militärhögskolan i Stockholm, kommer att sakna en god vän och en bra kamrat.

Matts Liljegren och Bertel Österdahl

Läkande bilder till hjälp även för andra

$
0
0
Just nu pågår Donationsveckan för att fler människor ska ta ställning för organdonation. Nelly Trott vill bidra till att Tobiasregistret växer och fler sjuka får möjlighet till ett friskt liv med nya stamceller.

Malin Tyllered

$
0
0

Gymnasieläraren och läroboksförfattaren Malin Tyllered, född Ehinger, Lund, har avlidit i en ålder av 78 år. Närmast sörjande är maken Gunnar samt sönerna Olof och Dag med familjer.

Malin var född på Gotland och förblev sommargotlänning, men växte upp i Halmstad och har under större delen av sitt vuxna liv varit bosatt i Lund.

Efter studentexamen 1955 tillbringade hon ett år på college i den amerikanska södern. På hemvägen kolliderade hennes båt, Stockholm, med den italienska Andrea Doria, en händelse som blev en vändpunkt i Malins liv, inte minst för att hon i detta sammanhang träffade sin blivande make.

Malin utbildade sig till lärare i engelska och svenska och gjorde karriär inom skolans värld.

I Lund var Polhemsskolan hennes arbetsplats, och hon stod bakom en rad läroböcker för gymnasieskolan med särskild inriktning på icke-teoretiska program. Under många år var hon också knuten till lärarhögskolan i Göteborg där hon medverkade i utformningen av centrala prov. Malin brann för sitt yrke.

Utanför skolan var Malin aktiv på många områden, framför allt inom Amnesty där hon var medlem i den nu nedlagda gruppen 21. I alla år har man också kunnat se henne bakom disken i Amnestys affär på Bredgatan i Lund.

Malin omgav sig med en stor vänkrets. I denna ingick ”Bokgruppen” som bildades redan 1968. Där var Malin en stor inspiratör, ständigt påläst, ständigt nyanserad, ständigt klok. Saknaden efter henne är oerhörd.

På hennes begravning spelades sången ”Koppången”, där några rader talar om att de som lämnat oss ”…förstått att vi är liksom fladdrande lågor så länge vi är här.” Nu har Malins låga slocknat, men i vårt minne lyser den stark.

För Bokgruppen

Gunnel Ankarstrand Lindström, Evelyn Bramstång, Marianne Ehinger, Kerstin Jansson Otto, Ingrid Meijling Bäckman och Marie-Louise Teurnau Grelz

Anders Hallin

$
0
0

Anders Hallin, Lund, har avlidit i en ålder av 47 år. Han sörjs närmast av hustrun Christin och sonen Jesper.

Vår kollega under 27 år, Anders Hallin, har gått bort och lämnat ett stort tomrum efter sig.

Anders arbetade som servicetekniker och specialist inom ett flertal viktiga områden och var ett föredöme med sitt starka engagemang, tekniska kunnande och kundfokus.

Anders ställde alltid upp för kunderna och sina kollegor med eget stort ansvar. Han var ett föredöme för kåren och vi kollegor kunde alltid lita på Anders.

Att han kunde hålla lågan uppe och visa sådan drivkraft dag efter dag gav oss extra motivation att själva försöka förbättra oss och kämpa på.

Han var en god vän och arbetskamrat och saknaden är stor på vår arbetsplats! Våra tankar går till Christin och Jesper.

Vännerna på Canon i Malmö och Helsingborg, genom Lars Ribnell

Målet är att förändra allt han kan

$
0
0
Att acceptera och bara låta saker vara halvbra är inte Isak Holmbergs melodi. Som nytt ungdomsombud i Lund får han utlopp för sin lust att förändra saker till det bättre.

Mats Rondin död efter hjärtinfarkt

$
0
0
Dirigenten och cellisten Mats Rondin har avlidit, 54 år gammal. Han dog i Sundsvall i lördagseftermiddag och dödsorsaken uppges vara hjärtinfarkt.

Komikern Jan Hooks har avlidit

$
0
0
Den amerikanska skådespelerskan och komikern Jan Hooks har avlidit, 57 år gammal, skriver CNN.

Nomads basist har rock’n’roll i blodet

$
0
0
I 27 år har Björne Fröberg varit en del av The Nomads, lokomotivet inom svensk garagerock. Än har han ingen tanke på att lägga av.
– Till slut får jag kanske gå med i ett bluesband? Eller nej, det kommer nog alltid att vara rock’n’roll för min del.

Ett tomrum vi får hjälpas åt att fylla

$
0
0
Matti Edén minns nyss bortgångne Mats Rondin.

Författaren som bytte uttryckssätt

$
0
0
Bunny Ragnerstam kallar sig både historiker och författare, men på äldre dagar har han fått ännu en titel: konstnär.
– För tre och ett halvt år sedan upptäckte jag att jag hade en obestridlig talang för att måla. Det är omtumlande.

”Jag lever för skrivandet”

$
0
0
Underhållaren Åke Cato kommer alltid att bli ihågkommen för sina tv-sketcher och det välkända uttrycket ”Det går lika bra med selleri!”. På ålderns höst är skrivandet ett livselixir för humoristen.

Ingrid Gottfries

$
0
0

Läkaren och släktforskaren Ingrid Gottfries, Lund, har lämnat oss. Hon avled, 88 år gammal, i sitt hem i Lund. Hennes närmaste är syskonen Charlotte Weibull i Åkarp, Carl-Gerhard Gottfries i Göteborg och Marianne Gottfries i Malmö.

Min släktforskarvän Ingrid Gottfries har gått ur tiden. Hon föddes på Gamlegård i Borrby den 3 mars 1926 som sjätte barnet i en syskonskara på åtta barn.

Ingrid var mycket intresserad av sin släkt och dess ursprung. Vi träffades för 25 år sedan på en av Ingrids systers, Charlotte Weibulls, utställningar av äldre konstvävnader. Vi fann att vi hade en gemensam släkting: konstväverskan Janna Jönsdotter från Borrby nr 3, moster till Ingrids mormor liksom till min makes mormor. Många skickliga konstväverskor finns dokumenterade i Ingrids forskning.

Ingrids forskning resulterade i många intressanta släktböcker även ur historisk synpunkt.

Hon skrev om sina föräldrar Ragnhild och Julius Gottfries på Gamlegård i Borrby och om sin moster, handarbetslärarinnan Erica Lannefors på Österlen.

Hon skrev om sin mormors syster Ingrid Andersson, skapare av nationaldräktsaffären i Malmö. Hon skrev släktböcker om släkten från Vomb. I boken ”Volters vägar” finns hennes far Julius Gottfries förfäder. ”Ättlingar till Dannemannen Niels” handlar om den i Hannas kända Åkesgården, som tillhört samma släkt sedan 1500-talet. Härifrån kom Ingrids morfar Ola Larsson.

Att sprida kunskap om Ingrids släktböcker är att glädja Ingrid. I böckernas värld lever vi vidare.

June Ekelin

Håkan Blomsterberg

$
0
0

Håkan Blomsterberg, Vejbystrand, har avlidit i en ålder av 68 år. Han sörjs närmast av hustrun Marianne och sönerna Thomas, Magnus och Peter med familjer. Håkan Blomsterberg var verksam som speciallärare, först i Malmö, därefter i Ängelholms kommun. Han var aktiv i Vejbyföreningen och under många år hade han uppdraget som hamnkapten i Vejbystrand. Som kapellmästare, trumpetare och sångare i bandet Teachers spred han mycket glädje.

Håkan och jag träffades på Lärarhögskolan i Malmö i slutet av 1960-talet. Slumpen gjorde att vi blev ett arbetspar under hela utbildningen. Det var en fullträff. Musik hade vi som ett gemensamt intresse och på andra områden kompletterade vi varandra. Samarbetet med Håkan blev för mig en ständig källa till inspiration och glädje.

Efter avslutad utbildning fortsatte vi att umgås. Vi bildade familjer och kom att bosätta oss i samma del av Malmö.

På 1970-talet var Håkan och jag under flera år kollegor på Videdalsskolan i Malmö där vi, förutom det pedagogiska uppdraget, tillsammans engagerade oss för personalens trivsel. Det blev många minnesvärda fester där Håkan ofta stod för underhållningen.

Våra familjer växte under denna tid parallellt och vi umgicks flitigt. Så flyttade Håkan med sin kära familj till Ängelholm och senare till Vejbystrand.

Flytten innebar att vi sågs mera sällan, men sedan några år tillbaka hade vi återupptagit umgänget. Vi såg med glädje fram emot att fortsätta med detta under många år, men ödet ville något annat.

Håkan var en omtänksam person som ville alla väl. Han var en estet, konstnärlig och noggrann. Hans händighet och goda smak kom till uttryck i allt han tog sig för. Det kunde vara ombyggnad eller inredning av hus, trädgårdsodling eller renovering av båtar.

Hav och båtar är intressen som vi också hade gemensamt.

Mina och min hustru Olus tankar går nu till Isse och barnen.

Tillsammans med dem delar vi många ljusa minnen av Håkan, solskensspelmannen i sommarhagen.

Mats Lindgård

Keyboardisten ”Ikey” Owens dog på turné

$
0
0

Keyboardisten Isaiah ”Ikey” Owens hittades på tisdagen död på ett hotellrum i Mexiko där han var på turné som medlem i rockmusikern Jack Whites kompband. Han blev 38 år.

Jack White har nu ställt in resterande konserter på Mexikoturnén. Ikey Owens hyllas också på Whites skivbolag Third Man Records hemsida där man skriver att han ”var och är en fantastisk musiker” som nu sörjs av familj, vänner, bandkamrater och fans.

Ikey Owens har tidigare spelat med bland andra The Mars Volta. TT

Författare grundade Skånska akademien

$
0
0

Författaren och litteraturforskaren Helmer Lång, Vejbystrand, är död. Vid sidan av det egna författandet var han bland annat verksam som kritiker och översättare av främst poeten Arthur Rimbaud.

Helmer Lång föddes i Malmö och disputerade 1966 vid Lunds universitet på en avhandling om Albert Engströms figur Kolingen. Efter det blev han docent i litteraturvetenskap vid Universitetet och senare lektor i svenska i Helsingborg.

1972 tog han initiativet till Max Walter Svanbergsällskapet. Nio år senare grundade han Skånska akademien. Ett stipendium i Helmer Långs namn delas varje år ut av Nordvästra Skånes konstnärsförening till en ung, lovande konstnär.

Han blev 90 år.


Bengt Ludvig Persson

$
0
0

Bengt Ludvig Persson, Bjärred, avled den 2 oktober i en ålder av 77 år. Han sörjs närmast av Maylise med barn och barnbarn samt av systrarna Ulla och Birgit med barn.

Ludde, som han helst ville bli kallad, var en bildad man. Med sin bakgrund som latinstudent och civilingenjör från V på Chalmers hade han, redan vid början av sitt yrkesliv, vitt öppna sinnen för såväl klassiskt vett som modern teknik och produktion. Den öppenheten var tydlig under hela hans liv och den släppte ständigt in nya intryck och lärdomar i en nyfiken själ. Den lät honom också se världen från ett mänskligt perspektiv och gjorde honom till en stimulerande tolk av den egentliga nyttan i de tekniska tjänsterna.

Med sitt levande intresse för språk, historia och all humaniora visade han att lärande aldrig kan hejdas och att världen har många nyanser.

Dessutom visade han att samtal om arbetet blev mest effektivt när det präglades av mänsklighet. Ludde var en man som kunde tala med alla – och som gjorde det.

Han kom under en stor del av sin yrkesbana att arbeta på Malmö vatten- och avloppsverk. Hans första anställning mellan 1968 och 1971 omfattade främst arbetsuppgifter kring utredning och projektering av vattentorn och stora vattenledningar. Efter en längre utflykt till asfaltbranschen och till utlandsarbete, bland annat i Libyen, återkom han 1983 som överingenjör för rörnätsavdelningen och sedan som va-chef fram till sin pensionering 1999.

Luddes tid som va-chef kännetecknades av en förvaltningsmässig turbulens där verksamheten fick ingå i många olika konstellationer, en turbulens som kulminerade i en konkurrensutsättning, där va-verksamheten nära nog hade hamnat hos Anglian Water. Här lyckades han med hjälp av sina medarbetare styra va-skutan i trygg hamn och vi kunde ägna tid och energi till verksamheten.

Hur kunde vår stads vattenförsörjning bäst tryggas? Hur kunde ledningssystem förbättras successivt för att minska översvämningsproblem? Vilken kvalitet kan vi sträva mot? Det var frågor som Ludde ofta lyfte fram och beskrev med termer som speglade medborgarnas intresse. Han kunde föreställa sig hur de tänkte i praktiken och han kunde få oss andra att förstå det.

Med sitt starka historiska intresse fascinerades han av romarrikets vattenförsörjning med dess akvedukter och fontäner och den tvåtusenfemhundra år gamla, men ännu i drift varande Cloaca Maxima. Det historiska intresset och engagemanget kom även väl till pass några år efter pensioneringen då han var medförfattare av en mycket intressant bok om Malmö VA-verks historia.

Vi som var med på Luddes tid på VA-verket kommer alltid att minnas hans fantastiska humor, hans bullriga skratt som spred mycket glädje, hans fenomenala ordvitsar som både var tänkvärda och roande och hans stora omtanke om sina medarbetare.

Ludde var inte bara vår chef utan även en sann och trogen vän som ville alla väl.

Eber Ohlsson, Tilla Larsson, Bengt Andersson och Sven Widing, kollegor på Malmö VA-verk samt Bo Leander, Sweco Environment

”Jag har gått den långa svenska musikvägen”

$
0
0
Countrysångaren Simon Andersson är okänd för de flesta. Men hans låtar har två gånger nominerats till årets countrylåt på en Hollywoodgala. Förra året vann han.
– Om en månad flyttar jag till Nashville och hoppas göra omvänd karriär, först i USA och sedan hemma.

Skådespelerskan Elizabeth Peña död

$
0
0
Den amerikanska skådespelerskan Elizabeth Peña dog på tisdagen efter en kort tids sjukdom, skriver Variety.

Per-Håkan Ohlsson

$
0
0

Per-Håkan Ohlsson, Lund, har, som tidigare meddelats, avlidit. Han blev 98 år och sörjs närmast av sina barn med familjer.

Per-Håkan Ohlsson föddes 1916 i Lund under första världskriget. När det andra världskriget bröt ut var han 24 år. När det tog slut hade han efter sin fars önskan avbrutit sina studier i teologi och semitiska språk och tagit över ansvaret för familjeföretaget, Håkan Ohlssons förlag.

Han dog den 28 september i år. Vilket långt liv. Så många erfarenheter, så många minnen, omöjliga att dela med oss som är födda långt senare. Och ändå föreföll han alltid leva och planera för nuet och framtiden.

Han blev ordförande i biblioteksnämnden 1979. En moderat politiker, då omgiven av negativa rykten: högdragen, rent av svårtillgänglig. Så fel man kan ha. Han kom som den borne företagsledaren, styrelseledamoten i Svenska arbetsgivarföreningen, och blev den klippa som Lunds stadsbibliotek behövde.

Bibliotekets budget – vid den tiden behandlad som en sorts hushållskassa – betraktad med hans erfarna blick, förvandlades och Lunds stadsbiblioteks möjligheter att köpa in böcker och media ökades väsentligt, faktiskt så mycket att inget svenskt folkbibliotek vid den tiden hade ett så allsidigt bokbestånd. Detta gjordes i samarbete med dåvarande bibliotekschefen Elisabet Ingvar.

Från och med sitt tillträde som ordförande i biblioteksnämnden var Per-Håkan Ohlsson stadsbibliotekets mentor och mecenat. Han stöttade med råd och penningbidrag, alltid diskret och anspråkslös. Han använde sitt kontaktnät för att främja bibliotekets utveckling.

När jag efterträdde Elisabet Ingvar som bibliotekschef kunde jag lita på att få del av hans sakkunskap och stöd. Då blev jag också närmare bekant med honom och upptäckte att det under den strama ytan fanns både humor och värme. När jag på 1990-talet av en slump mötte honom på gatan förhörde han sig om hur det stod till på biblioteket, och jag – som nyligen råkat ut för en yrkesmässig motgång – berättade om de framtidsplaner som fanns för biblioteket. Han svarade mig på sitt ordknappa sätt: ”Det största är att komma igen”.

Beata Sjögreen, bibliotekschef i Lund 1988–2000

Konsertpianist debuterade som barn

$
0
0

Greta Erikson, konsertpianist och pedagog, har avlidit vid 94 års åder.

Hon började spela piano redan som litet barn och utbildade sig senare i både Frankrike och Schweiz. Genombrottet kom 1940 och under sin långa karriär turnerade hon i hela Skandinavien, Europa och USA. Hon spelade också in ett stort antal skivor.

Greta Erikson var mycket efterfrågad som pedagog och arbetade bland annat på Musikhögskolan i Stockholm där hon blev professor 1966. Carl-Axel Dominique, Matti Hirvonen, Jacob Moscovicz och Mats Widlund har alla varit hennes elever.

1963 blev hon ledamot av Kungliga Musikaliska akademien.

Viewing all 122428 articles
Browse latest View live