Quantcast
Channel: sydsvenskan.se
Viewing all 122475 articles
Browse latest View live

Karin Lindvall

$
0
0

Sjuksköterskan Karin Lindvall, Malmö, har avlidit, 61 år gammal. Hon sörjs närmast av sin make Richard och sonen Johan.

Vi är många patienter från Umeå i norr till Ystad i söder som har lärt känna Karin under de 36 år som hon arbetade på koagulationsmottagningen på sjukhuset i Malmö.

Det var inte bara sjuksköterskan vi lärde känna henne, utan också en god och omtyckt medmänniska som alltid fanns till hands när vi besökte sjukhuset för våra problem som blödarsjuka.

Många är de som träffade syster Karin för första gången när familjens nyfödde fått diagnosen blödarsjuka. Då fanns hon där som en ovärderlig hjälp och tröst för den drabbade familjen.

Det var inte bara under vanlig arbetstid som man kunde kontakta henne, hon ställde upp för sina patienter i stort sett dygnet runt.

Barnen som besökte sjukhuset för behandling älskade sin syster Karin för hennes sätt att ta om hand och ge tröst i alla situationer. Karin var också den som alla kom i kontakt med när vi patienter under 1970-talet fick börja med hembehandling.

Åtskilliga är vi blödarsjuka samt föräldrar till blödarsjuka barn som har suttit på hennes mottagning för att lära oss injicera så kallade faktorkoncentrat.

På senare tid ägnade Karin sig åt forskning om drabbade familjers kunskap om blödarsjuka. Hon disputerade på avhandlingen ”Health Related Quality of Life and Adherence in Haemophilia”.

Vi är många patienter som i dag känner stor sorg och saknad, men minnena av vår allra käraste syster Karin är skatter som vi gömmer och vårdar i våra hjärtan.

Gert Grekow, patient och god vän sedan 38 år tillbaka

Tomas Riad lyssnar till språkets alla toner

$
0
0
Språkljud är hans specialitet. Men som ledamot i Svenska Akademien har arbetsfältet vidgats för professorn i nordiska språk, Tomas Riad.

Carin da Silva har alltid något på gång

$
0
0
”Let’s dance” blev en dörröppnare för Carin da Silva. I dag är hon en välkänd tv-profil som både bloggar, leder en podd och driver ett madrassföretag.
– Det är så mycket roligt som jag vill göra, säger hon.

Hiphop-pionjär först på topplistor

$
0
0

Rapstjärnan Henry ”Big Bank Hank” Jackson är död. Han avled i sviterna av cancer, 57 år gammal, skriver nöjessajten TMZ.

Jackson var medlem i The Sugarhill Gang, en av hiphoppens verkliga pionjärer. 1979 släppte de singeln ”Rapper’s delight”, som blev den första hiphop-singeln någonsin att hamna på topplistorna. Gruppen splittrades 2007, men har fortsatt att spela ihop på senare år. TT

Skådespelare känd som tv-deckare

$
0
0

Den brittiske skådespelaren Warren Clarke har avlidit efter en kort tids sjukdom, 67 år gammal, uppger BBC. Han är mest känd för sin roll i deckarserien ”Ett fall för Dalziel and Pascoe”.

Serien som ursprungligen producerades mellan 1996 och 2007 baserades på författaren Reginald Hills böcker om två omaka Yorkshire-poliser som paras ihop.

Warren Clarke hade en lång och framgångsrik karriär inom brittisk tv och medverkade ofta i folkkära deckare. Men han gjorde även flera stora filmroller, bland annat i Stanley Kubricks epokgörande film ”A clockwork orange” 1971. TT

”Big bang theory”-stjärna död

$
0
0
Skådespelaren Carol Ann Susi har avlidit, 62 år gammal, efter en tids sjukdom.

Ulf Lindoff

$
0
0

Ulf Lindoff, Lund, har avlidit i en ålder av 78 år. Närmast anhöriga är sönerna Mats, Sven och Bengt med familjer.

Efter en längre tids sjukdom har Ulf Lindoff lämnat detta jordiska i en ålder av nästan 79 år. Han var en man med många strängar på sin lyra, men vi minns honom främst som en generös och engagerad ledare av ett antal bridgegrupper för pensionärer.

Det var tack vare hans människointresse och organisationsförmåga som åtskilliga seniorer har kunnat gå till någon av stadens träffpunkter en torsdags- eller lördagseftermiddag för att spela lite tävlingsbridge under trivsamma former eller deltaga i en bridgevecka ute på Habo gård. Alla var välkomna och man behövde inte ha någon partner med sig – Ulf fixade det också om det behövdes.

Ulf var matematiker av facket och hans intresse för statistik yttrade sig på ett sätt som vi som gärna vill förkovra oss som bridgespelare har haft stor glädje av. Vid alla tävlingar såg han till att med blixtens hastighet skriva av den aktuella given på tävlingsprotokollets baksida. Han köpte också in ett mycket stort antal kortbrickor och kortlekar, oftast väl begagnade. Dessa kunde sedan med hjälp av de sparade tävlingsprotokollen användas som övningsmaterial och diskussionsunderlag för vår grupp som sedan sekelskiftet träffats varje onsdagsförmiddag på en av träffpunkterna.

När hans krafter började sina såg han till att alla väskor med kortbrickor och gamla tävlingsprotokoll fördelades mellan oss i denna onsdagsgrupp. På det sättet kommer vi ännu under lång tid framöver att kunna fortsätta våra diskussioner om hur just vi klarat att bjuda och spela en viss giv. Också de tävlingsgrupper som Ulf startade kommer att fortsätta sin verksamhet under ledning av andra.

Lunds bridgespelande seniorer har således all anledning att ha Ulf Lindoff i tacksamt minne. Och vi kommer alla att sakna hans lättsamma humor och hans finurliga budgivning vid bridgebordet.

Gertrud Pettersson och Bente Thrane Sundén, för onsdagsgruppen

”Jag har fått det bästa av två världar”

$
0
0
Linda Pratas morfar kom till Sverige från Italien. Hennes egen livsresa förde henne från Östergötland till Skåne, men släkten i Vadstena är fortfarande navet i livet.

Erik Wegraeus

$
0
0
Före detta riksantikvarien Erik Wegraeus, Lund, har gått bort vid 74 års ålder.

Passion för politik ledde till Malmö

$
0
0
Karriären som fotbollsproffs lade han på hyllan. Istället siktar 20-årige Malte Roos på en framtid inom utrikespolitiken.
– Du måste drömma stort, så jag drömmer om att bli utrikesminister. I och med regeringsskiftet har jag kommit ett litet steg närmare, haha!

Evert Taube-stipendiet går till Dan Berglund

$
0
0

Vispoeten Dan Berglund får Sveriges kompositörer och textförfattares (Skap) stipendium till Evert Taubes minne. Han får stipendiet på 40 000 kronor för ”ett kompromisslöst och högklassigt konstnärskap i Evert Taubes anda”.

Dan Berglund är född i Helsingfors, men hemmahörande i Göteborg. Han albumdebuterade 1975 med ”En järnarbetares visor”. TT

Frida Nilsson får årets Astrid Lindgren-pris

$
0
0

Frida Nilsson får Astrid Lindgrenpriset med motiveringen att hon har ”en fantastisk känsla för hur det är att känna sig annorlunda”. Hon har bland annat skrivit böckerna ”Jagger, Jagger”, ”Apstjärnan” och nyutgivna ”God jul, Lilla Lök”.

Frida Nilsson konstaterar att hon har påverkats av Astrid Lindgrens böcker mer än hon först trodde.

– Hon kunde göra ett stort äventyr av att klättra upp på taket eller sova på höskullen, och det är inte alla som kan det. Och det var ju just så det var att vara barn. De stora äventyren var de som gick ens föräldrar helt förbi, de som bara pågick i vår värld.

Priset på 50 000 kronor delas ut av Rabén & Sjögren på Astrid Lindgrens födelsedag den 14 november. TT

Bert Frithiof

$
0
0

Bert Frithiof, tidigare ordförande i IFK Klagshamn, har avlidit i en ålder av 76 år. Han sörjs närmast av barnen Jane, Ola och Johan med familjer.

IFK Klagshamn har mist sin mångårige ordförande Bert Frithiof.

Bert startade sitt engagemang i föreningen på 1980-talet och var bland annat tränare för ett framgångrikt juniorlag. Han var även tränare för seniorlaget under ett flertal år och hans stora ambition var att föreningen i huvudsak skulle representeras av egna spelare från ungdomssektionen.

Som föreningens ordförande mellan åren 1987 och 2003 såg han till att föreningen blev framgångsrik genom att skapa bra förutsättningar som exempelvis tillgångar till fler gräsplaner, nya omklädningsrum och en organisation för föreningens alla verksamheter.

Bert var även en entreprenör och såg till att föreningen utvecklades genom att ordna verksamheter som inbringade både goodwill och bättre ekonomi. Han ordnade avtal för kioskverksamheten på badplatsen i Klagshamn och han var snabb med att skapa en organisation som startade Åshöjden Cup.

Han var den största anledningen till att föreningen blev årets IFK-förening 1996, en utmärkelse som varken IFK-föreningarna i Göteborg eller Norrköping lyckats uppnå. Det är med stor sorg och saknad vi minns Bert som alltid påminde sina styrelseledamöter om att vi representerar en kamratförening.

Våra tankar går till dottern Jane och sönerna Ola och Johan med familjer

Roland Andersson och Anette Hedin för alla ”gamla” IFK Klagshamnare

Inga Rydén

$
0
0

Tidigare studentläkaren Inga Rydén, Lund, har avlidit, 95 år gammal. Hon sörjs närmast av barnen Stefan, Cecilia och Daniel med familjer.

Många, många är vi som under decennier har haft Inga Rydén att tacka för vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Generationer av studenter har varit patienter hos Inga, och flera av oss blev så småningom också hennes vänner och fortsatte kontakten med henne länge efter studenttiden.

Redan 1958 blev Inga Rydén den första studentläkaren i Lund, och hon kom att personifiera studenthälsan i nästan trettio år. En studievägledare berättar att han till flera studenter som hade problem och behövde stöd och hjälp rekommenderade att ”du ska gå till studentläkeriet, men det ska vara Inga Rydén!”. Till Inga kunde man säga sådant man inte berättade för någon annan, och hon tog emot dessa förtroenden stilla, lugnt och klokt. Hon kunde lyssna och ge råd, och hon förmedlade en självklar ro som fick patienten att spänna av och se saker och ting lättare och ljusare.

Inga mötte ofta studenter som var stressade och oroliga, och för att finna metoder att hjälpa dem – oss – utbildade hon sig i klinisk hypnos. Hon använde hypnosbehandlingen både som medel att uppnå avslappning och i samtalsterapi, och för den som var mottaglig blev behandlingen en stor och avgörande hjälp.

I hypnosterapin ingår att lära sig att själv gå ner i djup avspänning, och ännu kan jag höra hennes röst som uppmanade till att ”lagra lugn i ditt inre, lugn som du har tillgång till närhelst du behöver”.

Efter pensioneringen fortsatte Inga som privatpraktiserande läkare, med mottagning i anslutning till det egna hemmet. Den miljö som hon och hennes man Tord hade skapat var ombonad och välkomnande, med många böcker och en stor konstsamling. Där samlade hon från slutet av 1990-talet en drömgrupp. Hon intresserade sig för drömmar, och i gruppen följde vi en metod (utarbetad av Montague Ullman) som innebar att med varandras hjälp försöka förstå – inte tyda – våra drömmar. Det var oförglömliga stunder som berikade våra liv och våra tankar.

Vid Ingas begravning nämndes att hon alltid undrade om hon gjort tillräckligt. För alla som hon hjälpt och för vilka hon funnits till är denna undran helt överflödig. Det var en ynnest att vara hennes patient och hennes vän.

Anna Svenson

Nyfikenheten ledde till en helt ny livsstil

$
0
0
Vi lever bara en gång. Så har Helen Nordén alltid resonerat. För tio år sedan sade hon upp sig från jobbet som busschaufför och flyttade ut på landet. Nu har hon börjat skapa nya produkter av gårdens lammkött.

Inez Mattsson

$
0
0

Inez Mattsson från Malmö, tidigare husmor vid bland annat sjömanskyrkan i Rotterdam, har avlidit i en ålder av 92 år. Hon sörjs av syskon och många vänner.

Inez Mattsson var född och uppvuxen på ön Björkö i Korpo socken i Åbolands skärgård. Hon var ett av tolv syskon. Levnadsförhållandena med fiske och småjordbruk krävde allas arbetsinsatser och det var en lång rodd- eller seglingsväg till fastlandet. Under Vinterkriget evakuerades befolkningen, vilket innebar ytterligare påfrestningar.

Inez fick utbildning som barnsköterska i Helsingfors. I den egenskapen fick hon genom en släktings försorg sedan plats hos en diplomatfamilj i Rio de Janeiro 1957.

Hon visade tidigt vilken duglighet och kapacitet hon hade och blev snart anställd som husmor vid Svenska sjömanskyrkan i samma stad. Så småningom kom hon att bli husmor vid sjömanskyrkan i Rotterdam, som blev världens största hamn.

De svenska och danska handelsflottorna var då stora. Besättningarna kunde vara uppemot femtio man, men också bestå av så få som sju till elva personer. Många i manskapet var tonåringar och hade oftast dåliga språkkunskaper. Vid de dagliga båtbesöken i hamnen fick sjömanspräst eller assistent ofta frågan: ”Är Inez kvar på kyrkan?”.

Kyrkan blev då ofta ett ” hem långt hemifrån” och besökssiffrorna på mer än tjugotusen om året vittnar om att Inez tillsammans med övriga medarbetare hade en förmåga att skapa hemtrivsel, som kunde konkurrera med annat i hamn. Vardagens kaffe med kanelbulle eller högtidsdagarnas fest, hjälp med att ringa hem med mera var en trygghet och en glädje för både gammal och ung sjöman. Även för Hollands utlandssvenskar blev sjömanskyrkans gudstjänster och fester en tillgång, där Inez var den välkomnande värdinnan. Nog kunde det också bli ett och annat förtroligt samtal med den lyssnande husmodern, som hjälpte till att lösa en sjömans problem. För att skaffa sig ytterligare erfarenheter var Inez Mattsson en tid husmor vid sjömanskyrkan i Kapstaden och därtill mönstrade hon på ett svenskt lastfartyg några resor för att känna på sjöns villkor.

Under hennes uppväxt i den finländska kusttrakten, där mycket sjöfolk seglade ut, höll ofta sjömanspräst gudstjänst och förbön för havets folk. Känslan för den kristna omsorgen om det ofta utsatta sjöfolket var en given hos henne. Hon hade sinne för plikt och ansvar, initiativkraft och förmåga att delegera. Det var blandat med humor och ett uns av kvardröjande nordisk blyghet, kanske kärvhet.

Så har hon under mer än ett kvarts sekel skapat ett minne av en legendarisk välkomnande husmor på en svensk sjömanskyrka. Det står inskrivet i sjömanskyrkans historia och i många sjömäns minnen. Hon har nu nått den goda hamnen.

Anders Blomstrand, prost och f d sjömanspräst i Rotterdam

Ronny Carlsson

$
0
0

Rockmusikern Ronny Carlsson, Simrishamn, har, som tidigare meddelats, avlidit i en ålder av 62 år.

Jag lärde känna Ronny för nitton år sedan, när jag arbetade som socialarbetare hos Hörby Kommun och han blev min klient. Efter något år flyttade Ronny från kommunen och min yrkesmässiga roll i relation till honom upphörde. Istället uppstod med tiden en slags vänskap mellan oss och jag lärde känna människan och artisten Ronny Carlsson.

Livet hade utrustat Ronny med en rik potential. Han sjöng ut sin sårbarhet med sin kraftfulla röst som var både sträv och känslig på samma gång. I sina sånger berättade han om ensamhet, övergivenhet, tårar, kärlek, ja, allt som rörde vid den utsatthet som livet lärt honom. Han diktade ur en smärtsam och ren källa. Ronny hann ge ut ett antal skivor, som fortfarande berör många människor och lever vidare, inte minst genom att ungdomar nu har börjat upptäcka honom.

Med de gåvor som Ronny besatt, tycktes vägen vara utstakad mot en större karriär. Ändå dalade Ronnys stjärna med tiden betänkligt för att sedan försvinna i obemärkthet de senaste tio åren. Så sent som 1998 blev han kontaktad av den amerikanske blueskännaren och skivproducenten Sam Charters, en storhet i sitt fack. Men av de långt framskridna kontakterna blev inget. Ronnys kommentar till det var: ”Jag schabblade bort det”. Ronny led av en sjukdom och med åren berövade den honom alltmer hans kreativa energi och många möjligheter till konstnärlig utveckling och trängde emellan i relationer. Ronny skulle aldrig tillfriskna från denna sjukdom.

En del av sorgen vid Ronnys död är, att vi aldrig fick uppleva mer av just det som han gav oss en aning om i vissa magiska stunder på scenen. Ronny var en egenartad storhet med sin ömsinthet och sin underfundiga humor. Jag tror att många av oss vill minnas honom så.

Hans Alnemark, vän

Ulf Lindoff

$
0
0

Ulf Lindoff, Lund, har avlidit i en ålder av 78 år. Ulf sörjs närmast av sönerna Mats, Sven och Bengt med familjer samt väninnan Evy.

Ulf Lindoff föddes 1935 i Sävsjö. Efter studentexamen i Nässjö 1955 fortsatte han med naturvetenskapliga studier på Lunds Universitet och blev fil mag 1958.

Samma år träffade han sin blivande hustru Gudrun Johansson som han gifte sig med 1960.

De bildade familj i Lund, där Ulf var verksam som forskare på astronomiska institutionen i Lund och Gudrun var adjunkt på Tunaskolan.

Ulf disputerade 1968 på en avhandling om jättestjärnor i öppna stjärnhopar. Som docent i astronomi 1968–1972 var han gästforskare på Mount Stromlo-observatoriet i Australien och Europeiska observatoriet i Chile.

1972 tillträdde han en lektorstjänst i matematik och fysik vid Hermelinskolan i Luleå där han var verksam till pensioneringen 1997. Under Luleåtiden var han politiskt aktiv inom socialdemokratin och satt i fritidsnämnden 1975-89.

Ett av Ulfs stora intressen var filateli. På 1980-talet var han ordförande i Norrbottens filatelistförening. Man kunde inte passera förbi en by i Sverige utan att man fick byns filatelistiska historia. Specialintresset var första- och sistadags stämplar, dessa datum kunde han utantill.

Efter pensioneringen och som änkeman återvände Ulf till Lund där han var en engagerad ledare inom pensionärsbridgen.

Ulf var oerhört entusiasmerande och vetgirig när det gällde områden han var intresserad av, vilket till exempel kunde vara datorer, statistik, frimärken eller bridge.

Att, för eftervärlden, dokumentera vad som hände var också viktigt för Ulf, vilket betydde att han efterlämnade detaljerade årsvisa fotoalbum och dagböcker från 1950-talet till nutid.

Sönerna Mats, Sven, och Bengt Lindoff

Hemslöjd som medveten livsstil

$
0
0
Att vara hemslöjdskonsulent i Skåne är på många sätt ett tacksamt jobb, konstaterar Annhelén Olsson.
– Här finns ett oerhört rikt kulturarv och en fantastisk folkkonst, bättre än den som finns i Dalarna.

Caroline Krook följer sin inre kompass

$
0
0
En orubblig inre kompass har gett biskop emeritus Caroline Krook styrka att stå pall när det har stormat kring henne. Som ålderspensionär flänger hon alldeles för mycket. Om vi ska fråga katten Simba.
Viewing all 122475 articles
Browse latest View live