Quantcast
Channel: sydsvenskan.se
Viewing all 122521 articles
Browse latest View live

Litteraturpris till Bengt af Klintberg

$
0
0

Bengt af Klintberg får Wahlström & Widstrands litteraturpris 2014. Så här motiverar juryn sitt beslut: ”Den friaste av vetenskapsidkare, poet, novellist, för hans lustfyllda berättarglädje och outsläckliga häpnad inför de oväntade trådar som korsar världen.”

Priset, som är på 50 000 kronor, instiftades 1993 med anledning av Per Wästbergs 60-årsdag och delas ut vartannat år till ”ett svenskt författarskap eller enstaka verk som i språklig fantasi, musikalitet och metaforik framstår som personligt och minnesvärt”. TT


Olle Hultén

$
0
0

Skånska diplomatiska kårens överhuvud har gått ur tiden. Skånes ambassadör Olle Hultén, född 1930, har, som tidigare meddelats, avlidit, sörjd och saknad av familj och vänner.

Vid tidig ålder insåg Olle Hulten att de stora influenserna efter andra världskriget kom från USA, vilket resulterade i att han diskade sig över Atlanten på Svenska Amerika Liniens flaggskepp M/S Gripsholm. Där slogs han med koppargrytorna för att kunna spisa jazz i New York. Väl tillbaka påbörjades ett livslångt arbete som kom att förändra dentalbranschen och göra Skåne och Sverige världsledande. Denna bedrift blir än större när vi betänker att Olle samtidigt var med och grundade ishockeyklubben MIF, producerade legendariska jazzkonserter, introducerade Carnaby Streetmodet till Skåne, spelade landslagsfotboll i Gambia och mycket, mycket mer.

Olles arbete inom dentalbranchen förde honom och hans hustru Gunvor till USA och Chicago 1981. Under nästan tio år kom Olle att föra en framträdande roll i den nordiska enklaven i USA:s tredje stad, och benämndes inom kort ”Skånes Ambassadör” av de nordiska diplomatkollegerna. Det var med avund dessa kollegor kunde se hur Olle med kraft och engagemang fritt agerade för att bland annat möjliggöra renoveringen av det vikingaskepp som seglats till Chicago av nordiska studenter 1893, ett skepp han såg som en symbol för den nyfikenhet, öppenhet och äventyrslust som besjälat så många skåningar sedan urminnes tider och därefter.

Skånska diplomatiska kåren har sedan tillkomsten 1982 vuxit till att omfatta hundratalet legationer världen över, som alla framgångsrikt verkar för utvecklandet och spridandet av skånsk kultur. Skånska Ambassadens skyltar, som aviserar att det är ”öppet iblann”, pryder nu många dörrar, såsom till exempel Ulf Elleman Jensens och Göran Perssons. Med ål, gås och sång har många fått ett klappande hjärta för Skåne.

Väl hemkommen till Malmö planlade Olle den framgångsrika och krutstänkta skånska annekteringen av Pepparholmen, företog diplomatresor i Sven Hedins fotspår, delade måltider med kannibaler i Nya Guinea, traverserade Okawangodeltat, genomförde arkeologiska vikingastudier på Yucatanhalvön samt grundade Jazzhouse i Malmö. Engagemanget för att stärka Skånes självbestämmande genom medgrundandet av Votia Empowerment tog även del av hans tid. Dessutom var Olle delaktig i instiftandet av det stora årliga skånska Kulturpriset vars första utdelare, Ernst Hugo Järegård, såg till att journalisten Mats Olsson erhöll sitt pris. Stellan Skarsgård, Peps Persson med flera har följt.

Dessa upplevelser, och många fler därtill, har alla skånska ambassadörer, ambassadriser och attachéer runt om i världen kunnat ta del av genom Olles lysande minne, sinne för detaljer och stora berättartalang. Olles energi, generositet, glädje och upptågstalang kommer att saknas, men väl förvaltas av Skånska diplomatiska kåren, som fortsätter sitt glada värv.

Presidiet, Corps Diplomatique et Consulaire de Scanie genom pressattaché R Pressing

Emy Storm

$
0
0

Skådespelerskan Emy Storm är, som tidigare meddelats, död. Hon sörjs närmast av maken Göte Fyhring och barnen Jonas och Kajsa med familjer.

Emy Storm var mycket mer än Emil i Lönnebergas mamma och i flera decennier en av de riktigt stora på Malmö stadsteater.

Hon var framförallt en medmänniska med stark klasskänsla och en inlevelseförmåga som gav naturligt liv åt hennes gestaltningar på film och scen. I Bo Widerbergs ”Kvarteret Korpen” kände hon sig hemma. Gungstolen i den klassiska glädjescenen hade varit hennes mormors.

När jag 1986 tog initiativet till en litteraturgrupp, som än i dag träffas regelbundet, var Emy den första jag kontaktade. ”Gärna, men då vill jag ha med min Göte!” svarade hon och det visade sig vara ett lyckokast. De har tillfört gruppen mycket med sitt kunnande men också berikat våra träffar med många teaterminnen och reciterat dikter. De läste växelvis bland annat verserna i Höga visan.

Vid första sammankomsten satt min då 4-åriga dotter Gabriella i Emys knä. ”Pappa, när kommer Emils mamma?” undrade hon. Hon hade väntat sig att hon såg ut precis som filmens Alma.

Emy och Göte möttes i Ingmar Bergmans uppsättning av ”Tolvskillingsoperan” i tidigt 1950-tal på Intiman i Stockholm. Hon spelade fnask och Göte polis. ”Han haffade mig i en razzia och här sitter jag fortfarande”, brukade Emy säga. ”Jag höll fast henne”, kontrade Göte då.

Emy föddes i Alfta. Pappan hade alla romantiska yrken: rallare, kolare och flottare. Han var borta långa perioder och mamman sökte tröst i Filadelfia där Emy började i söndagsskolan och blev frälst vid 12 års ålder. Predikanten uppmanade henne att vittna. Emy hade redan då talets gåva: ”Himlens glädje är som disken, den tar ju aldrig slut!”

Efter flytt till Stockholm arbetade hon två år som piga. Hon blev också brickflicka på ett kafé nära Odeonteatern där hon serverade många storheter. När hon begärde tjänstledigt för att ta teaterlektioner fick hon det på ett villkor: hon måste underhålla gästerna på en stor middag. Nästa dag kallades hon till chefen och trodde hon skulle få en uppsträckning, men styrelsen hade beslutat att bekosta hennes teaterutbildning första året.

Hon avslöjade dråpliga inslag bakom inspelningarna av Emil-filmerna, men också att kungsbaggarna fick sminkas röda för att likna vägglöss i Keve Hjelms tevefilm ”God natt, jord”. ”Kan jag sminka skådespelare så de ser ut som statare kan jag väl sminka de här”, sa sminkösen.

Vi saknar Emy i vår krets, hennes varma hjärta och all glädje hon gav oss.

Jan Mårtenson, författare och journalist, Malmö

Scenbyte gav bättre balans i livet

$
0
0
Åsa Ersson är kostymören som sadlade om till förskollärare och nu förenar två passioner, att skapa kläder och att arbeta med barn.

På scenen blir hennes sårbarhet till en styrka

$
0
0
Sårbarhet är hemligheten bakom Arja Saijonmaas förmåga att beröra publiken. Men hennes långa artistkarriär i Norden hade nog uteblivit om hon inte förmått befria sig – två gånger.

Hans Gren

$
0
0

Överingenjören Hans Gren, Malmö, har avlidit i en ålder av 92 år. Hans närmaste är sonen Uno och dottern Eva med familjer samt systern Karin.

Hans Gren föddes i Malmö där han också växte upp. Efter ingenjörsexamen vid Tekniska läroverket anställdes han i Skånska Cementgjuteriet, sedermera Skanska, vid tekniska avdelningen. Han fick där omsätta sina nyvunna kunskaper i praktiken.

Hans håg låg dock mot det mer verklighetsnära och tidiga kontakter med arbetsplatser kom att påverka hans framtida inriktning mot entreprenadverksamheten och inom denna framförallt silobyggandet.

Med nytänkande och vunna erfarenheter kom han efter ett antal år att bli ledande i sin profession och inom bolaget blev hans namn synonymt med begreppen glidform och hydraulisk lyftteknik. Med den moderniserade tekniken skapade Hans och hans medarbetare många spekulativa och uppmärksammade projekt både i Sverige och i våra nordiska grannländer. Ett bestående exempel bland många andra kan man dagligen beskåda i vår närhet: vattentornet i Hyllie.

I Irak 1956 medverkade han vid tre silobyggen som kan sägas vara inledningen till bolagets inträde på den internationella byggmarknaden i modern tid.

Under denna period utnämndes han till överingenjör. Hans avdelning kom att även inrikta sig mot ofta komplexa och tekniskt avancerade industribyggnader.

Hans kom att ägna hela sitt yrkesverksamma liv åt det företag där han påbörjade sin karriär. Han fick vara med om en spännande och händelserik resa, varunder bolaget starkt expanderade och utvecklades – något han med rätta kände delaktighet i och gladdes över.

Bland beställare och kollegor tillvann han sig respekt och uppskattning. Vi minns alla hans engagemang och hans positiva och lättsamma inställning. Hans framtoning skulle kunna beskrivas med skaldens ord: ”gosselynne, hoppfull håg och fantasi”.

Han fick ett långt liv. Han fick också, tillsammans med sin hustru Britta och barnen, tid och tillfälle att ägna sig åt det som var något av hans livselixir: Havet och seglingen. In i det sista tog han sig ner till småbåtshamnen för att uppleva det som för honom varit något av en passion.

Hans var mycket vänfast och omtänksam och upprätthöll trots hög ålder kontakten med gamla Skanskakollegor.

Vi är många som saknar honom och hans livsglädje. En mer än femtioårig vänskap lever kvar i våra minnen.

Sven-Eric Hersvall, för Skanskafamiljen

Hennes projekt ska ge unga hopp

$
0
0
Med sitt vänliga och okonstlade sätt och sin charmiga glugg mellan framtänderna har hon blivit veckopressens favorit. Sofia Hellqvist, prins Carl Philips fästmö, fyller 30 år på lördag.

”Jag såg cancern som ett jobb”

$
0
0
SVT-profilen Katarina Hultling har tagit sig igenom både cancerbehandling och tjejklassikern. I hennes verktygslåda finns såväl självkännedom som öppenhet.

Hemligt bröllop för Scarlett Johansson

$
0
0

Hollywoodstjärnan Scarlett Johansson har i största hemlighet gift sig med sin fästman Romain Dauriac, rapporterar amerikanska medier.

Johansson, känd för roller i ”Lost in translation”, ”The Avengers” och en rad Woody Allen-filmer, ingick äktenskap med Dauriac redan den 1 oktober i Montana, enligt People magazine. Paret har en dotter, Rose. TT-AFP

Fackbokspriset till bok om silvergåvor

$
0
0

Stora fackbokspriset 2014 går till Susann Silfverstolpe för boken ”Silvergåvor från Sveriges regenter till Rysslands tsarer under 1600-talet”.

Tillsammans med två medarbetare från Kreml belyser Susann Silfverstolpe i boken hur silvergåvor bidrog till att skapa goda diplomatiska förhållanden mellan Sverige och Ryssland.

Priset delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål och prissumman är på 125 000. TT

Dödsbud skakar The Rolling Stones

$
0
0
Bobby Keys, i många år saxofonist för The Rolling Stones, dog på tisdagen efter en lång tids sjukdom i sitt hem i Franklin i Tennessee. Han blev 70 år.

Bengt Petersson

$
0
0

Bengt Petersson, tidigare rektor på Malmö latinskola, har avlidit vid 83 års ålder. Han sörjs närmast av dottern Caroline med familj.

Bengt Petersson har lämnat oss. Saknaden är stor också bland vänner och kollegor. Som få var Bengt knuten till Malmö latinskola, först som blyg men receptiv elev, sedan som provårskandidat, ambitiös lärare och studierektor samt slutligen som jovialisk, men respektingivande och driftig rektor fram till 1996.

Under alla dessa stadier på hans livsväg hade jag kontakt med honom. Vi träffades nämligen för snart sjuttio år sedan under P G Perssons egid och Kalle Pinnes färla på dåvarande gossläroverket.

Ett decennium senare återknöts bekantskapen i Lund genom vårt gemensamma intresse för 1700-talets historia. Under givande tankeutbyte rörande likartade forskningsobjekt blev vi verkligt goda vänner. Vi arbetade i stort samförstånd, men Bengt blev också en god opponent.

På spaning efter den tid som flytt gjorde vi en minnesrik resa genom Europa – en ”grand tour” som det kallades tvåhundra år tidigare. Under färden från de dimmiga Hebriderna till det soldränkta Andalusien vittjade vi hemligheter om upplysningstidens diplomatiska korrespondenser ur arkiven i London, Paris, Madrid etcetera. Resultaten av studierna publicerades i början av 1960-talet.

Även om Clio var vår ledstjärna, försummade vi inte andra muser i nämnda metropoler liksom i Stratford, Glyndebourne och snart också Berlin, där åskmolnen just hopades innan muren restes.

Efter inlärande blev det utlärande. Under 1960- och 1970-talen möttes vi i olika sammanhang på Latinskolan, innan jag återbördades dit som lärare och Bengt blev min högt värderade chef. Privat träffades vi inte sällan och som gäst fick jag även bli hans gast på Ivön.

När våra yrkesplikter upphörde, återupptog vi med givna förtecken våra odysséer, om än i blygsammare format. Det var då murar revs, tunnlar anlades, broar byggdes och samhällsutvecklingen accelererade in i ny teknologi. Bengt höll sig uppdaterad och förblev den stimulerande samtalspartnern, som var mån om att tillvarata givna möjligheter att göra livet intressant och meningsfyllt.

Sin positiva livssyn behöll Bengt även när hans hjärta successivt försvagades. Nu har det slutat att klappa. Tomheten är bedrövande, men lindras av de ljusa minnena från en lång vänskap. Tankarna går till de närmaste anförvanterna och naturligtvis främst till Caroline med familj.

Helle Stiegung

Skådespelare gav Nalle Puh sin svenska röst

$
0
0

Skådespelaren Guy de la Berg, som bland annat gjorde Nalle Puhs svenska röst i flera filmer, har avlidit vid 77 års ålder.

Han föddes i Bryssel, men gick på teaterskola i Sverige och arbetade sedan på bland annat Riksteatern och på Länsteatern i Örebro. Fram till pensionen var han på Östgötateatern där han medverkade i ett stort antal musikaler och även gjorde dramatiska roller.

Parallellt med teaterrollerna har han arbetat som röstskådespelare i de svenskspråkiga versionerna av bland annat Toy Story-filmerna och Harry Potter.

Lars Olofsson

$
0
0

Lars Olofsson, Höör, har avlidit i en ålder av 82 år. Närmast anhöriga är hustrun Stina samt sönerna Jonas och Patrik.

Lars var född och uppvuxen i Granhult, Uppvidinge kommun i Kronobergs län. Han var lantbrukaresonen från Småland som blev chefstjänsteman inom Lantbrukarnas provinsförbund i Skåne (LRF). Efter utbildning vid folkhögskola och inom lantbruk erhöll han arbete som kontrollassistent inom mjölkproduktionen. Men Lars ville vidare och genomgick därför utbildning på Jordbrukets föreningsskola i Sånga-Säby. Efter det fick han arbete inom RLF (LRF:s föregångare), först som projektanställd och senare som ombudsman på länsförbundet i Södra Kalmar.

Några år senare blev en tjänst ledig på Lantbrukarnas provinsförbund i Skåne. Detta var det största förbundet inom den regionala LRF-organisationen. Lars anställdes och flyttade till Höör med familjen i början på 1960-talet. Han blev sedan kvar inom organisationen till sin pensionering i mitten på 1990-talet. Som ombudsman bör man kunna lyssna, argumentera, ge råd till och vara medlemmarna behjälpliga. Detta kunde Lars och speciellt beundrade vi honom för hans förmåga att sätta sig in i olika ämnen och skriftligt sätta ner synpunkter, författa överklaganden och så vidare. Han hade en stor bredd på sitt kunnande. Ombudsmannaarbetet innebar också information och föredrag, företrädesvis under kvällstid, vid årsmöte och andra sammankomster med medlemmarna runt om i Skåne.

Efter några år i Höör blev så tjänsten som länsombudsman ledig och Lars blev utsedd till detta chefsarbete. Han blev bland annat styrelsens och arbetsutskottets sekreterare. Kontakt med ledande förtroendevalda, utarbetande av beslutsunderlag, remissvar med mera blev en del av hans arbete. Protokoll och skrivelser flödade från Lars i snabb takt. Hann han inte med på kontorstid så togs kvällar och övrig fritid i anspråk. Lars älskade att skriva. Han var även en tid kassör i förbundet. Chefsjobbet innebar även många kontakter med övriga föreningar och organisationer inom jord- och skogsbruket samt med myndigheter.

Efterhand växte personalstyrkan med olika specialister inom miljö, arrende, utbildning, vilka även de underställdes Lars chefskap. En ny kontorsbyggnad uppfördes också under Lars tid.

Trots sitt stora engagemang för LRF så hade Lars tid med förtroendeuppdrag inom samhället. Således var han under ett antal år ordförande i kyrkorådet i Höör samt revisor i Höörs kommun. När han flyttade från villan till lägenhet blev han snabbt ordförande i bostadsrättsföreningen. Röda korsets arbete låg Lars varmt om hjärtat och han lade ner mycket ideellt arbete i Höörs Röda korskrets bland annat som revisor.

Vi kommer att minnas Lars som en god vän och arbetskamrat. Hans kraftiga och hjärtliga handslag är också ett ljust minne.

Arne Nilsson och Karl-Erik Jönsson

I filmen fann han glädje och hopp

$
0
0
Redan som barn var Peter Magnusson en dubbelnatur – hypersocial med ett stort behov av att vara ensam. Då upplevde han också hur film kunde skänka ”total glädje och hopp om livet”. Just denna känsla vill han förmedla.

Small Faces-medlemmen Ian McLagan död

$
0
0
Rockmusikern Ian McLagan, som var med i The Small Faces och The Faces, har dött 69 år gammal efter en stroke.

Stilbildare med känsla för helheten

$
0
0
En av de allra största är borta. Ian McLagan var studiomusikern som gjorde skillnad, varje gång han slog sig ner på orgelpallen. Men framför allt är han känd från banden Small Faces och Rod Stewarts Faces, där han spelade en klädsamt tillbakadragen men ändå så viktig roll.

Glädjen räcker för flera liv framöver

$
0
0
Vijay Sharan slog sig inte till ro med en civilingenjörsexamen. Han arbetar med sin andra doktorsavhandling och har alltid kombinerat arbete med studier, politiskt engagemang och föreningsliv.

Stora anslag till tre unga Lundaforskare

$
0
0

Tre forskare från Lunds universitet finns bland de totalt 29 unga forskare som i år utvalts till programmet Wallenberg Academy Fellows.

De tre är Mikael Roll, docent i lingvistik, Olle Lundh, doktor i atomfysik, samt Kerstin Enflo, docent i ekonomisk historia. De får mellan fem och nio miljoner var i anslag under en femårsperiod och kan sedan söka stöd för ytterligare fem års finansiering.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse står bakom programmet.

Arbetet har varit en röd tråd i hennes liv

$
0
0
Greta Andersson har alltid varit energisk och tyckt om att ha något för händerna. Kanske beror det på att hon fick börja hjälpa till på morfars betfält redan när hon var tre fyra år. Nu fyller hon 100 år.
Viewing all 122521 articles
Browse latest View live