Förre docenten och lektorn vid Högskolan i Falun Sven Helander, 87 år, har avlidit. Hans närmaste är hustrun Kerstin, dotter och barnbarn.
Med Sven Helander har en av landets främsta experter på det medeltida kyrkolivet gått ur tiden.
Hans forskning baserades främst på de medeltida gudstjänstböcker som bevarats men också på tusentals fragment i Riksarkivet, blad som skurits ur mässböcker och sekundärt blivit använda som omslag på statens räkenskaper.
Sven Helander blev en central person i arbetet med att identifiera och foga samman dessa otaliga brottstycken av text och musik till en helhetsbild av en skingrad kultur. Hans sakkunskap bidrog i hög grad till att katalogen över fragmenten kunde färdigställas 2004.
En annan av hans banbrytande insatser var boken om Ansgarskulten i Norden 1989. Ansgar, Nordens apostel, har använts som ikon för olika strävanden, med början i ärkestiftet Lund på 1100-talet.
Senare kom han väl till pass under den nordiska unionens tid, då som samlande gestalt för den medeltida politiska skandinavismen. Efter den svenska segern mot danskarna vid Brunkeberg 1471 blev unionstanken inopportun, och Ansgars verksamhet i Danmark förtegs helt av svenskarna.
Sverige blev nu nationalistiskt och Ansgar fick stärka den svenska identiteten när Sverige, det sist civiliserade landet i världen, nu äntligen skulle ta den roll som historien hållit i beredskap.
Detta Sven Helanders bidrag till mentalitetshistorien och den politiska idealbildningen hade möjliggjorts av hans grundliga källforskning. Ingen ägde hans överblick över dessa fragmentariskt bevarade spår av medeltidens andliga liv i Norden.
Svens lärdom var förkrossande, men ännu mer beundransvärd var hans godhet, anspråkslöshet och värme.
Han blev vår vetenskaplige vägvisare och vår personlige vän. Vi sörjer en lysande forskare men framför allt en underbar människa.
Jan Brunius
förste arkivarie, Riksarkivet
Anders Piltz
professor emeritus i latin,
Lunds universitet