Radioprofilen och författaren Sören Wibeck, Malmö, har avlidit. Han blev 61 år gammal.
För lyssnarna till ”Människor och tro” – Sveriges Radios livsåskådningsprogram i P1 är Sören Wibeck en känd – och kär – röst. Under tjugotalet år guidade han, med kunskap och inlevelse, radiolyssnarna igenom allehanda konflikter med religiösa kopplingar.
Sörens kunnande och kontaktnät var enormt. Kanske var han Sveriges mest kunnige religionsreporter. Inte minst intresserade honom utlandet. Han var vitt berest, ingen kontinent var honom främmande. Han blev klippan på ”Människor och tro”. När redaktionen någon gång var osäker visste Sören svar.
Han växte upp i Jönköping. Pingströrelsen var det andliga hemmet. Där kom han på 70-talet att bli pastor – fast i Malmö.
Genom den då unga närradion väcktes ett nytt intresse. Sveriges Radio fick upp ögonen för honom – han knöts till det som kallades Bandverkstaden. En redaktion där lyssnarna fick göra radio. Men alla på radion var inte övertygade om nyrekryteringen: Kan en pingstpastor fungera som opartisk reporter? undrades det i chefskorridorerna. De fick fel.
En reportageserie om islam förde Sören till SR:s livsåskådningsredaktion. Där blev han alltså kvar. Men pingströrelsen lämnade han; religiöst blev han en öppen sökare.
Men det var inte bara radiolyssnarna som fick del av Sörens insikter; 2003 publicerade han boken ”Religionernas historia”. Den blev mycket uppskattad och kom att följas av flera: om korstågen; om den historiske Jesus; om Israel-Palestina-konfliken. Han sista bok kom i somras och handlade om Indien.
Sören var en av mina närmaste kolleger på radion. Vi gjorde en lång rad resor tillsammans. Och vi sände många program tillsammans. Från Jönköping; från Malmö; från Amsterdam; från Rom; från Teheran.
Med Sören som producent var jag helt trygg. Jag vilade i hans kunskap. Men vårt nära och goda samarbete byggde också på skratt och glädje. Min vän och kollega Sören var också en spjuver – alltid nära till upptåg och practical jokes. Men cancern som drabbade honom sommaren 2012 var inget skämt, den gick inte att skratta bort.
Tomrummet Sören Wibeck lämnar efter sig går inte att fylla.