Camilla Odhnoff, Lund, har, som tidigare meddelats, avlidit i en ålder av 85 år. Hon efterlämnar barnen Petter, Silla, Jonas och Anna samt brodern Staffan med familj.
Det var statsminister Tage Erlander som 1967 tog in Camilla Odhnoff i regeringen. Där stannade hon i sju år. Efter valet 1973 lämnade Camilla Odhnoff regeringen och blev 1974 landshövding i Blekinge. En post som hon sedan innehade i nästan 19 år.
Regeringstiden var inte helt enkel för Camilla Odhnoff. Hon kom från den akademiska världen i Lund och hade ingen erfarenhet av det politiska livet i kanslihuset i Stockolm.
Det folkliga stödet i familjefrågor och på jämställdhetsområdet var vid den tidpunkten tämligen blekt. ”Jag hade ingen stark hejarklack”, sa hon vid ett tillfälle.
Tiden i regeringen har hon själv beskrivit som ”omtumlande, annorlunda, bitvis ohyggligt krävande men också rikt givande”.
Under mina många år i riksdag och regering har jag samarbetat med och följt många ministrar, som kommit och gått, blivit ihågkomna eller bortglömda. Som jag ser det är Camilla Odhnoff en djupt underskattad minister. Med hjälp av sin envishet vann hon många segrar både i den interna kampen i regeringen och med finansdepartementet.
Jag satt med flera gånger när hon argumenterade ner den starke finansministern Gunnar Sträng i barn- och ungdomsfrågor och i familjepolitiken, som var hennes ansvarsområden i regeringen.
Camilla Odhnoff hade hjärtefrågor som hon drev med just stor envishet och kraft. Dit hörde utvidgningen av moderskapsförsäkringen, som senare blev föräldraförsäkringen, och en lag om allmän förskola.
Camilla Odhnoff lyckades få med regeringen på att förskolan skulle ner i åldrarna. En annan framgång för henne och för förenings-Sverige av bestående stort värde var det så kallade fritidsgruppsstödet, det vill säga statligt stöd till ungdomsorganisationernas och idrottsrörelsens lokala verksamhet.
Detta stöd har betytt oerhört mycket för ungdomsarbetet i vårt land. Reformeringen av det viktiga ungdomsstödet bär Camilla Odhnoffs namn. Hon signerade propositionen till regeringen i mars 1971.
När Camilla Odhnoff väl hade tillträtt som landshövding tog Blekinge emot henne med vidöppen famn. Hon sa själv att hon och hennes barn redan vid ankomsten till länet fick del av den blekingska omtanken och vänligheten. ”Det kändes skönt att få landa mjukt och fint med familjen”.
Camilla Odhnoff blev snabbt ”Camilla” med hela Blekinge. Hon älskade sitt Blekinge och Blekinge-folket älskade henne. Över alla partigränser.
Jag hade i stort sett under hela hennes landshövdingstid, som socialdemokraternas talesman i näringspolitiska frågor och senare som industriminister, nära kontakter med länets kommuner, företag och näringsorganisationer. Överallt hörde jag bara goda och berömmande ord om Camilla. Hon förtröttades aldrig att i alla sammanhang kraftfullt driva Blekinges frågor och intressen.
På så sätt kom hon att betyda väldigt mycket för det regionala näringslivets utveckling och förnyelse. Särskilt målmedvetet och kraftfullt drev hon skol- och utbildningsfrågorna därför att det var viktiga frågor för Blekinges ungdomar. Av särskilt stor betydelse för vägen till en egen högskola i Blekinge var hennes samarbetsavtal med Lunds universitet 1984.
Camilla Odhnoff smög aldrig med sin tillhörighet. Eller med vilken ideologi och vilka värderingar hon hade. Hon visade klart och tydligt att hon var socialdemokrat.
Förre partiordföranden Ingvar Carlsson skriver i sina memoarer om landshövdingen Camilla Odhnoff som med sin närvaro vid en första maj-demonstration i Karlskrona markerade sitt stöd när det rådde motvind för socialdemokratin. Så var Camilla! När det gällde så ställde hon alltid upp. För socialdemokratin. För Blekinge.
Vi kommer att sakna henne. Men vi kommer att minnas henne med tacksamhet och glädje.
Thage G Peterson