Filosofie doktor Ulf Torell, 87 år, Göteborg, har avlidit. Hans närmaste är hustrun Lilian, född Brun, och barnen Torbjörn, Katarina, Torsten och Viveka med familjer.
Ulf Torell var son till överlärare Erik Torell och hans hustru Viva Liljewall, som tragiskt nog dog när Ulf bara var ett halvt år. Erik Torell gifte sedan om sig med Tora Widström och Ulf fick sex halvsyskon.
Erik och Tora Torell flyttade från Stockholm till Sollefteå 1932 och där gick Ulf i skolan fram till realexamen.
Gymnasiet gick han i Lund, där han välkomnades av sin faster och farbror Ruth och Hugo Fröderberg, som bodde i den stora överläkarbostaden på Vipeholms sjukhus där det fanns gott om plats för en gymnasist.
Ulf blev sedermera universitetsstuderande i historia och samhällskunskap och sedan lärare, som många i släkten före honom varit. Han tjänstgjorde som lektor på olika skolor i Helsingborg och Landskrona.
Ulf ville emellertid forska och kom med i projektet Sverige under andra världskriget (Suav) där han bidrog med en avhandling ”Hjälp till Danmark”, 1973. Avhandlingens danska tema återkom i hans bok ”Fönster till den fria världen” där han berättar om den danska motståndsrörelsen och samarbetet med Sverige under den tyska ockupationen. ”Nordiskt persongalleri med fokus på andra världskriget” innehåller några intressanta kortbiografier.
Ulfs far Erik och hans syskon fick ärva sin mors gamla födelsegård i Ramkvilla i Småland. Där upptäckte Ulf ett rikt material i form av brev från farmors bror Claë Håkansson, som blev läkare och drog till Paris i slutet på 1800-talet. Även detta blev en bok: ”Breven berätta” med underrubriken ”En kulturhistorisk läkarbiografi”.
Claë Håkansson lärde känna skulptören Per Hasselberg och här fann Ulf ytterligare en intressant personlighet att fördjupa sig i. ”Per Hasselberg – Den nakna sensualismens skulptör” kom 2007.
Som flitig besökare på Göteborgs konstmuseum, fann Ulf ytterligare fascinerande personligheter som han ägnade en bok: ”Målaren Olof Sager-Nelson och mecenaten Pontus Fürstenberg”.
Slutligen (2012) kom ”Benedict Arnold och West Point under amerikanska frihetskriget 1775–1783” med underrubrik: ”Förräderi av svartaste färg”, en fascinerande historia om generalen som bytte sida i krigets slutskede och svek alla sina tidigare vänner.
Ulf var en mångsidig begåvning, han målade också själv ibland och var väl bevandrad i konsthistorien. Men framför allt var han en helt underbar person, omtänksam, generös, humoristisk, älskad av alla som hade turen att få lära känna honom.
För oss kommer han alltid att leva och vi är tacksamma för alla hans böcker, som låter oss känna hans tankar ännu länge, länge.
Hervor Sjödin
Ulfs enda syster