– Ja, det blir det såklart. Gästerna ska få en potatissoppa som jag hyvlar färsk svart vintertryffel över. Resten blir en överraskning!
De senaste åren har du blivit en kändis i den mycket exklusiva skara som på allvar intresserar sig för tryffel, med framträdanden på matmässor, tryffelprovningar och tryffelveckor både här och där. Berätta för oss vad det är som gör den här lilla dyrbara svampen så speciell!
– Till skillnad från andra svampar så växer tryffeln under jord. Hur ska den då lyckas sprida sina sporer och föröka sig? Jo, den skickar upp en doft som lockar djuren att gräva upp den och äta den. Och vi människor uppskattar den doften lika mycket!
– Den svarta tryffeln har en kort men bestämd doft, medan den vita har en rund och bred doft som snabbt fyller ut ett rum. Både dofter och smak är väldigt speciella. Och vintertryffeln är kraftigare i smaken, den tar ju längre tid på sig att växa.
Det här är ingen svamp som man handlar på Ica?
– Nej, jag och min hustru Eva tar med oss färsk svamp hem när vi har varit i Italien eller Kroatien för att lära oss mer om tryffel. Vi brukar följa med tryffelletare ut för att se hur de jobbar, och äta tryffel i många olika former förstås. Vi vill kunna så mycket som möjligt om tryffel.
Och nu har du förstås kylskåpet fullt?
– Ja, jag kan tänka mig att allt i kylskåpet smakar tryffel nu. Men det gör inget!
Vi talar om en exklusiv färskvara här, till ett kilopris av upp till 50 000 kronor?
– Ja, den vita som är dyrast håller en vecka, den svarta i 14 dagar. Och den svarta kan jag få för 10 000 kronor kilot. Men det finns många bra tryffelprodukter som är mycket billigare och väldigt hållbara. Blandningar med champinjoner och karljohansvamp, till exempel. Skivad tryffel på burk är bra, men köp aldrig de hela på burk – de har ingen smak!
Du fyller 70 idag. Är det dags att trappa ner nu?
– Nej, varför det?