Konstnären Karl-Åke Nyström, Tidaholm, har avlidit vid 82 års ålder. Hans närmaste är fem barn med familjer.
Karl-Åke Nyström hade stora framgångar som konstnär. Han finns representerad med många enskilda verk från Skellefteå i norr till Malmö i söder och har gjort närmare tjugo offentliga utsmyckningar. Dessutom var han en framstående silversmed.
Efter fem års utbildning på Slöjdis HKS i Göteborg återvände han till hemorten Tidaholm. Han nöjde sig inte med att utveckla sin egen konst, utan samlade en grupp målare omkring sig i sin egen ateljé 1958 och startade en av de första kollektivverkstäderna för litografisk konst i Sverige. Gruppen fick det symboliska namnet Labyrinten.
Det fina med Karl-Åke var att han uppmuntrade duktiga amatörer lika mycket som de professionella.
Han tog initiativet till Litografiska Akademien i Tidaholm. Dit inbjöds vart fjärde år internationellt kända konstnärer till ett symposium. Tack vare Karl-Åke har Tidaholm en av världens bästa litografiska verkstäder.
När offsettryckningen tog överhanden kördes marmorstenar för miljonbelopp till soptippar i hela landet. Men Karl-Åke hade redan i unga år arbetat i branschen och tog i stället vara på tryckpressarna som skulle säljas som skrot och på de dyrbara stenarna.
I många år var han bildlärare på Hellidens folkhögskola. En av eleverna misströstade för att han inte hittade något motiv. Titta ut genom fönstret, var det råd denne fick och han tog det med sig genom livet. Det visar Karl-Åkes pedagogiska vidsynthet eftersom han själv huvudsakligen var en abstrakt bildkonstnär.
Vi pratade i mer än ett decennium om ett samarbete. Det resulterade i boken ”Med Tidaholmskärra mot dikten” som han illustrerade. Eftersom vi båda kände människorna jag skrev om blev det kongeniala bilder.
När jag skämdes över Tidaholms snåla kulturpolitik kändes Karl-Åkes generositet som en befriande tröst.
Jan Mårtenson
författare och journalist, Malmö