Nils Guttorp, 92 år, Skåne-Tranås, har avlidit. Hans närmaste är dottern Anna och sonen Peter med familjer.
Med Nils Guttorp har en sann polyhistor gått ur tiden.
Han föddes i Lund och bosatte sig på Österlen i Fågeltofta som kyrkomusiker. Nils Guttorp hade en outsinlig skaparkraft och fantasi. Konst och musik var hans liv. Hans instrument var orgeln och de gamla klaverinstrumenten.
Ord och formulering utvecklade han med stor finess i haikudikter och kärnfulla verser. 1996 skapade han en rimrapsodi, fylld med finurlighet och humor om aktualiteter kring Fågeltofta. Han tonsatte dem i kanonform för kör (finns på en cd-skiva).
Han var också en begåvad målare i stramt komponerade tavlor ofta med motiv från Lund. Det goda handlaget visade han i sitt instrumentbyggande. Det blev en spinett och ett klavikord, som båda hade stor och skön ton.
Orgeln var ett instrument som han ägnade mycken tankeverksamhet. Det kunde gälla konstruktion av pipor, dess intonation och klang och stämning, ett intrikat kapitel. En kod till detta fann han i några till synes enkla dekorationer på originalets titelblad till Bachs ”Das Wohltemperierte Klavier”. En rad runda figurer är placerade så att de anger var de rena intervallerna skall ligga. Också en automatisk notbladsvändare funderade han ut.
Hans aptit på instudering av stora, svåra verk var imponerande. På sin 90-årsdag 2010 gav han hemma en konsert för sina vänner med två stora pianosonater av Haydn.
Hos bekanta i Lund spelade han en gång bland annat Beethovens stora Waldsteinsonat. Bachs gigantiska verk Goldberg-variationer bjöd han på hemma i Fågeltofta.
Allt detta trots att han vid ett tillfälle skadade en fingertopp i sin verkstad. Nu höll han på med Haydns ”Fantasi” i f-moll. Den hann han inte slutföra.
Vi beundrar och saknar Nils Guttorp, en sann eldsjäl och polyhistor.
Ulf Gertz