Thorsten Andersson, 97 år, Kristianstad, har, som tidigare meddelats, avlidit.
Malmöpågen Thorsten Andersson, född 1915, kom efter studier i konsthistoria och arkeologi till Kristianstad 1938 för att som ung amanuens leda utgrävningarna av Lillöhus.
Resultatet blev att en viktig föregångare till Kristianstad trädde fram ur ruinkullens anonymitet och blev en historisk sevärdhet, känd också genom Thorsten Anderssons licentiatavhandling och densammes ”Boken om Lillöhus”(1948).
Men Thorsten Andersson har i staden som kom att bli hans kämpat en ibland ojämn kamp för att hänsyn skulle tas till det gamla, när staden växte. Han är även författare till ett antal böcker om stadens historia.
Thorsten Andersson var en av grundarna till Föreningen Gamla Christianstad, där han 1947–1988 var sekreterare och 1953–1988 årsboksredaktör. I föreningens senaste årsskrift skrev Thorsten Andersson om Ruth Whitefield-Althén och Carl Richter, två operaartister från Kristianstad. Opera var ett av hans specialintressen, där han som i så många andra fall satt inne med oslagbara kunskaper
Thorsten Andersson var själv en driven arkivforskare, som bland annat gjorde värdefulla fynd om Kristianstads föregångare Vä. Silversmederna där fångade hans intresse och blev föremål för uppmärksammade utställningar. Arkivfynden bidrog till att han 1990 kallades till filosofie hedersdoktor vid Lunds universitet.
Under Thorsten Anderssons ledning utvecklades stadens museum, som så småningom fick flytta till de historiskt intressanta lokalerna i Tyghuset vid Stora Torg och fick rangen av Länsmuseum.
I Kristianstad fann Thorsten Andersson också sin hustru, konservatorn Våga Lindell Andersson, död 1996, och här fick han många vänner. Överhuvudtaget tror vi inte Thorsten Andersson hade en enda ovän. Han var blid till sinnet och hade förmågan att locka fram det bästa hos sina medmänniskor.
Mats Pettersson
Ordförande i Föreningen Gamla Christianstad
Anders Bojs
Redaktör, Gamla Christianstads årsskrift