Harry Merseburg, Vadstena, har avlidit 91 år gammal. Närmast sörjande är barnen Hans och Göran med fru Kate, övriga anhöriga och vänner. Han var son till källarmästare Carl Merseburg, Stockholm och hans hustru Klara f Hanich.
”Spänningen har jag inte behövt söka. Den bara fanns där vart jag än dök upp.” Så uttryckte han sig vid sin 80-årsdag. Han hade också ett dramatiskt liv och var en sällsynt säker berättare.
Som 15-åring fick Harry Merseburg hjälpa den legendariske flygaren Albin Ahrenberg att startförbereda flygplanen vid Lindarängen i Stockholm. En gång fick han följa med honom på en flygtur till Berlin och tillbaka när han hämtade ett reportage från olympiaden 1936. Då föddes hans riktiga flygintresse och tre år senare började han på Stockholms tekniska institut på linjen motorteknik med flyg.
Han växte upp i Stockholm och kom, efter några år vid SAAB i Linköping, som motoringenjör till Flygförvaltningens försökscentral i Malmslätt.
Vid ett tillfälle gällde det att undersöka orsaken till motorstörningar på det svenska bombplanet B18A. För att se bränsleflödet bands han fast på vingens översida samtidigt som försökscentralens chef, major Herbert von Schinkel, körde fram och tillbaka på det gropiga gräsfältet. Övningen avslutades med en kort flygning fortfarande med Harry fastbunden på planet.
Under några händelserika år på 1950-talet testades den svenska jetmotorn som gick under namnet Dovern. När plötsligt flygvapnet hösten 1952 beslöt att lägga ner projektet slutade Harry Merseburg djupt besviken. Han köpte istället en bensinstation vid Vikingstad utanför Linköping.
Tidigt en söndagsmorgon 1956 stannade servicechefen vid Volvos huvudkontor, Rolf Söderhjälm, som behövde byta topplockspackningen på bilen. Han fick låna en overall och på tre timmar lagade han och Harry motorn. En vecka senare erbjöds han att bygga upp Volvos serviceorganisation i Sydamerika. Med hustru Inez och de två barnen bodde de närmare två år i Lima i Peru.
1969 kallades han som vd för det nystartade Wabco Westinghouse i Hova som tillverkade bromssystem. Företaget hade då tre anställda och när han pensionerades fanns 165 anställda och en omsättning på 200 miljoner. Hösten 1986 fick han hedersomnämnandet som årets företagare av Företagareförbundet.
Planerna på att tillsammans skriva en bok om hans äventyr förverkligades tyvärr inte. Men det var minnesvärda möten med en färgstark personlighet.
Anders Christiansson
frilansjournalist