Överstelöjtnanten Jan E G Andersson, Revingeby har efter en tids sjukdom avlidit, 75 år gammal. Hans närmaste är hustrun Marianne, barn och barnbarn.
Jan var bondpojken som blev överstelöjtnant. Efter genomgången folkskola hade han ett antal olika arbeten. Värnpliktsutbildningen genomfördes vid Södra Skåningarna och vid Norra Smålands Infanteriregemente.
Trots den skrala civila utbildningen placerades Jan på det så kallade studentkompaniet för att utbildas till värnpliktig underofficer. Han genomgick Kadettskolan och antogs därefter som officersaspirant vid Södra Skåningarna.
Han måste dock komplettera den civila utbildningen. Det gjorde han på Försvarets Läroverk. Tre års studier resulterade i avlagd studentexamen varefter följde officersutbildning vid Karlberg. Han utnämndes till fänrik 1963.
Jan var en skicklig trupputbildare och genomgick de obligatoriska kurserna med goda vitsord. Efter Militärhögskolans allmänna kurs fick han kompetens att genomgå den högre tvååriga stabsutbildningen. Jan avstod från denna möjlighet främst av familjeskäl.
Förutom en kortare period som lärare vid Pansartruppernas Kadett- och Aspirantskola förblev han regementet trogen.
Efter det att trupptjänstgöringen avslutats ägnade han sig åt personaltjänst, först som avdelningschef och därefter som regementets personalchef.
Det var ett stort och ansvarsfullt verksamhetsområde. En väl fungerande personaltjänst är av avgörande betydelse för ett förbands förmåga att lösa ålagda uppgifter.
Jan var utomordentligt kunnig, skicklig och drivande. Datorstöd infördes tidigt. Han medverkade i hög grad till att personalarbetet delegerades så att chefer fick möjlighet att påverka personalen i sina enheter.
Efter Berlinmurens fall 1989 förändrades hotbilden mot Sverige. Försvaret reducerades. Det skulle bli smalare men vassare. Personalen erbjöds pensionering vid 55 års ålder. Det var inte särskilt populärt. Jan beslöt att som vanligt vara föregångsman och avgick med pension 1993.
Nu inleddes en period med helt andra uppgifter. Politik i Lunds kommun, hjälp åt barn, släkt och vänner med reparationsarbeten, Södra Skåningarnas Kamratförening.
Han var byggherre då en ny köksbyggnad till Soldattorpet i Ystad uppfördes. Han blev ordförande för ett folkdanslag och pensionärsföreningen SPF i Södra Sandby. I den senare ledde han kurser i hanteringen av mobiltelefoner och datorer.
Sjukdomen gjorde att aktiviteterna avtog efter hand, men han behöll sitt goda intellekt ända till slutet.
Inom alla de områden Jan har verkat har han lämnat högst påtagliga spår. Jan E G Andersson är saknad.
Gert Nilsson
före detta chef för Södra Skånska Regementet