Prästen och förre religionsradiochefen John Ronnås, Rättvik och Stockholm, har avlidit i en ålder av 89 år. Hans närmaste är hustrun Berit Lundh samt barn, barnbarn och barnbarnsbarn.
John Ronnås blev nydanare när det gäller skolans religionsundervisning. Först som lärare, där jag som elev kan vittna om hans betydelse, och sedan som skolkonsulent vid Skolöverstyrelsen 1964-1969.
Med stöd av sin undersökning ”Tonåringen och livsfrågorna” (1969) påverkade Ronnås i hög grad religionskunskapsämnet i Läroplan 1969. Eleven ställs i centrum med de vanliga livsfrågor som ungdomar upplever angelägna och viktiga. ”Med engagemang och saklighet” är titeln på den studiebok som han redigerade 1970 och de orden uttrycker hans pedagogiska förhållningssätt.
Grundtanken med den vanliga människan och hennes livsfrågor i centrum präglade också John Ronnås långa tjänst som chef för religionsredaktionen vid Sveriges radio 1970-1988.
Han insåg att radions livsåskådningsprogram måste spegla samhällsförändringen och möta de mångas behov. I sin uppgift kallades han ibland radiobiskopen och det visar radions breda kontaktnät med svenska folket. Ett exempel på Ronnås egna radioprogram finner man i boken ”Våra gemensamma psalmer” (1990).
Ronnås var ordförande i Lunds missionsförsamling 1959-1967 och var då drivande i byggandet av Västerkyrkan i Lund i samarbete med arkitekten Carl Nyrén. Centralt i Svenska missionsförbundet var han styrelseledamot 1969-80 och ledamot bland annat i styrelsen för teologiska seminariet.
1989 prästvigdes John Ronnås i Västerås för tjänst i fjällkyrkan i Sälen, där verksamheten inriktades på turister och fritidsboende.
Åren 1991-2001, då jag var biskop i Härnösand, fick Ronnås olika uppdrag i Härnösands stift som kontraktsadjunkt. Först i Härjedalen som fjällpräst och sen i Jämtland i ett projekt om kyrkans roll i glesbygdens utveckling.
På ett konstruktivt sätt utarbetade Ronnås ett handlingsprogram utifrån en principiell syn på folkkyrkans samverkan med samhället. Det handlade om ett systemskifte – inte så mycket att ”nå ut” som att ”vara en del av bygdens liv”.
Rapporten trycktes 1996 med titeln ”Bygdens liv ger kyrkan identitet”. Samverkan var ett huvudord. Bygudstjänster med byns eget folk delaktiga blev en framgångsrik tillämpning av glesbygdsprogrammet, något som han sedan fortsatte med i Siljansbygden och som finns redovisat i boken ”Delaktig, idébok om ideellt engagemang i kyrkan” ( 2005).
Till utvecklingsuppdragen Ronnås hade i Härnösands stift hör också en årlig fortbildning av veniater som han ledde fram till 2001 tillsammans med sin hustru, radioproducenten Berit Lundh.
Här samverkade vi i ett nytänkande kring förkunnelse med ett tydligt lekmannaperspektiv. Allas erfarenhet och allas ansvar behövs i en församling. John Ronnås var en stor inspiratör för ett viktigt förändringsarbete i samspelet mellan kyrka och samhälle.