Fotograf Hans Hammarskiöld, Lidingö, har som tidigare meddelats avlidit vid en ålder av 87 år. Han efterlämnar hustrun Gunilla och barnen Suzanne, Viveca och Rikard med familjer.
När gruppen Tio Fotografer hösten 2008 firade sitt 50-årsjubileum i Lunds konsthall med en imponerande retrospektiv, fanns endast två av de tio kvar i livet. Hans Hammarskiöld och Lennart Olson medverkade i den festliga vernissagen, och den 83-årige Hammarskiöld invigningstalade.
Halvannat år senare lämnade Olson livets arena, och nu har Hammarskiöld som den siste i den världsberömda gruppen följt efter.
Hammarskiölds mångsidighet har betonats av alla som skrivit om honom. I hans breda register ingick även ett nära samarbete med bildkonstnärer, där han visade sin originalitet både som nyskapande porträttfotograf och genom att fotografera konst så att bilderna blev konstverk i sin egen rätt.
Ett berömt exempel på Hammarskiölds porträttkonst är hans humoristiska fotografier från 1966 av den svensk-amerikanske popkonstnären Claes Oldenburg vandrande fram och tillbaka på Oxford Street i London med en jättelik tandskrämstub i famnen.
Ett annat är det säregna porträttfotot 1984 av Pontus Hultén, utspökad i frack och många ordnar på Konstakademien i Stockholm. Hammarskiöld lyckades förmå den legendariske förre museichefen att ryta som ett lejon, stående framför en kopia av den antika skulpturen av den döende gallern.
Ett tredje exempel är det mästerliga profilporträttet 1965 av konstprofessorn Ragnar Josephson framför en byst av Nicodemus Tessin d y. Hammarskiöld antyder därmed på ett humoristiskt vis valfrändskapen mellan Josephson och den svenska stormaktstidens främste arkitekt, som Josephson hade skrivit flera böcker om.
Hammarskiöld rörde sig som fisken i vattnet på Moderna museet under Hulténs glanstid på 60-talet, där han fotograferade utställningar och konstnärer som Niki de Saint Phalle och Jean Tinguely. En av hans konstnärsvänner var Carl Fredrik Reuterswärd, som var den förste som på 60-talet använde laser i konstnärligt syfte.
Reuterswärds röda laserteckningar mot en kolsvart fond fotograferades lika kongenialt som vackert av Hammarskiöld. Några av dessa raffinerade laserbilder ingick i Reuterswärds invigningsutställning på Skissernas museum i Lund våren 2005.
På hösten samma år ställde Hammarskiöld ut sina fotografier av Pål Svenssons skulpturer på Skissernas museum i ett integrerat samarbete med skulptören. Utställningen beledsagades av en bok om Pål Svensson med Hammarskiölds bilder och text av Eva Ström.
De plana fotografierna på väggarna korresponderade med sitt ljusspel och sin bildmässiga plasticitet perfekt med de tredimensionella objekten på golvet.
Det var ett sant nöje att samarbeta med den älskvärde gentlemannen Hans Hammarskiöld, en konstnärsfotograf som aldrig krånglade till saker och som med suverän pedagogisk förmåga kunde levandegöra sin egen fotografiska konst.