Sten K Johnson, Malmö, har, som tidigare meddelats, avlidit efter en kort tids sjukdom vid en ålder av 67 år. Han efterlämnar hustrun Inger och två söner.
Sten K, som alla kallade honom, tog sin civilekonomexamen i Lund 1968. Därefter verkade han i finanssektorn inom Trelleborg AB och Wilhelm Sonesson AB åren 1968–1975. Sedan var han egen företagare och finanskonsult 1975–1979.
Under dessa år var han också engagerad i Sveriges Aktiesparares Riksförbund, bland annat som vice ordförande och kanske främst ihågkommen för att han ledde den arbetsgrupp som analyserade Volvos så kallade Norgeaffär med resultat att hela affären stoppades.
Därefter kom den stora utmaningen. Staten hade tvingats lägga ned Kockums varv. Kvar blev ett rest-Kockums bestående av 20 miljoner i kassan och en liten fastighet i Malmös västra hamn. Denna spillra av ett en gång stort skeppsvarv döptes till Skåne-Gripen AB. Dess förste verkställande direktör blev den unge Sten K.
Han förvärvade spännande innovationsföretag. En del lyckades, andra gick åt skogen. Men under Sten K:s ledning blev i alla fall Skåne-Gripen en mångmiljardkoncern. Man tillverkade allt mellan himmel och jord, till exempel stearinljus och golv, och man sålde bilar.
Skåne-Gripen var ett typiskt konglomerat. Sådana tittar börsanalytikerna med misstro på, ty de är för svåra att analysera. Men Sten K hade analysen klar i huvudet.
Undertecknad Ulf Rytterborg hade nöjet att vara rådgivare till Sten K under senare delen av 1980-talet. Han kunde ringa en dag och säga: Vi måste ha flera bonusaktieägare! Har du några idéer? Vi presenterade för honom en minst sagt djärv idé om en landsomfattande reklamkampanj i affärspressen. Sten K skulle sitta leende bakom stora guldägg ur vilka det stack tusenlappar. Sten K tittade häpet och sa ja! Det ledde till många nya aktieägare.
När Skanska la ett bud på Skåne-Gripen lyckades Sten K förhandla till sig många av de dotterbolag som inte passade i Skanska och bildade Midway Holding AB. Ett konstigt namn på ett bolag, sa många till Sten K.
– Jag tog en världskarta och kastade pil och träffade Midway-öarna, sa Sten K, som även kunde vara en spjuver.
Vi är många som saknar Sten K. Det var alltid en glädje att träffa honom, vänlig och omtänksam som han var. Hans genuina intresse gällde så mycket mer än affärer, till exempel den klassiska musiken och miljön, något han kunde utveckla som skogsägare.
Sten K förenade två egenskaper, han var en humanistisk företagledare!
Lars Ramklint
kollega inom Aktiespararna
Ulf Rytterborg
rådgivare inom Skåne-Gripen