Helena Zymler Svantesson, barnreumatolog från Lund, har avlidit, 89 år gammal. Hennes närmaste är sönerna Sven och David med familjer.
Vid årsmötet 2012 utnämndes Helena Zymler Svantesson till hedersmedlem i Svenska kvinnors vänsterförbund (SKV) Lund och uppvaktades med blommor och en tavla som visade vår uppskattning för hennes insatser inom förbundet. Hon var en framstående och omtyckt SKV-medlem och en god förebild under de cirka sextio år då hon deltog i kampen för jämlikhet, rättvisa, solidaritet, fred samt visade att en annan värld är möjlig – som det står på tavlan.
Helena Zymler föddes i Bedzin i Polen och hennes liv har präglats av att hon med familjen tvingades bosätta sig i det judiska gettot i polska Lodz 1940. Hon förflyttades sedan till olika förintelseläger och befriades av sovjetiska trupper i maj 1945, men hon förlorade nästan hela sin släkt.
Tillsammans med Nina och Jerzy Einhorn kom hon via Danmark till Sverige. Hon utbildade sig till barnläkare, först i Uppsala men eftersom professorn på läkarutbildningen vägrade undervisa judar fick hon fortsätta i Stockholm.
Hon gifte sig med Gunnar Svantesson och de var vid den tiden aktiva i Clarté. De deltog i namninsamlingen mot atomvapen 1950.
Hon har berättat hur hon då träffade fantastiska kvinnor i SKV och gick med i föreningen. ”Vi gjorde så många konkreta saker, förutom fredsarbetet, som att driva på inrättandet av skolbespisningar och kommunala tvättstugor. Vi bidrog till förbättringar för barnomsorg, för kvinnors jämställdhet och i kampen för sex timmars arbetsdag.”
Helena Zymler Svantesson var med i SKV:s förbundsstyrelse och blev ordförande i SKV Lund–Malmö 1964. Hon var förtroendevald i Skånelandstinget och Lunds kommunfullmäktige för Vänsterpartiet, samtidigt som hon var barnreumatolog och mamma till två pojkar.
Hon skrev i ”Vi mänskor” om Kvinnornas demokratiska världsförbunds kongress i Frankrike 1957 där hon var SKV:s representant.
Senare skrev hon också om sitt liv och sina upplevelser under Förintelsen. Det var inte förrän på 1990-talet, som hon kunde börja berätta muntligen om allt det hemska. Då började hon också driva kampen mot nynazismen och besläktade ideologier, inte minst i skolor, för att förhindra rasism och ingjuta framtidstro hos ungdomarna.
SKV:s Lundaavdelning, med Helena i spetsen, uppmärksammade Förintelsens minnesdag och hade öppna möten på torget på minnesdagen av Kristallnatten, ofta med Helena som talare.
Före och långt efter pensioneringen ägnat sig Helena åt biståndsarbete för barn med funktionsnedsättning i Nicaragua och irakiska Kurdistan, där hon ledde personalen i ett rehabiliteringscenter som i dag fått namnet Helenakliniken.
Bodil NilssonSvenska kvinnors vänsterförbund i Lund