Civilingenjör Bengt Delaryd, Lund, har avlidit i en ålder av 83 år. Han efterlämnar hustrun Dorrit och dottern Lisa med familj.
Efter ingenjörsexamen från tekniskt läroverk arbetade Bengt Delaryd några år i USA, men han återvände till Sverige år 1954 för att skrivas in på kemiingenjörslinjen vid Kungliga Tekniska Högskolan, som han gick igenom rekordsnabbt och med högsta betyg.
Han tillträdde då en anställning hos Proctor and Gamble i USA, men återvände 1963 till Sverige och en chefsbefattning inom Bjäre Industrier i Kristianstad. I Åhus köpte han ett sommarhus, som också för framtiden blev familjens fasta punkt i Sverige.
I mitten av 1960-talet började det gå upp för svenska industrier att man i Japan inte längre bara kopierade västerländsk teknik utan i ökande utsträckning byggde sina framgångar på egen forskning och utveckling.
Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) beslöt 1967 att inrätta en fast befattning för bevakning av vad som hände i Japan, som också innebar ställning som teknisk-vetenskaplig attaché vid svenska ambassaden i Tokyo (senare också i Seoul). Bengt blev den förste innehavaren av denna befattning.
Under tre år gjorde Bengt utomordentligt betydelsefulla insatser för att öka kontakterna mellan Sverige och Japan. 1970 övergick han till SEB som bankens representant i Japan för att 1980 bli vd för Tetra Pak i Japan.
Bengt fortsatte att på många sätt bygga upp kontakter mellan svenskt och japanskt näringsliv. Hans samlade erfarenheter redovisades i boken ”I Japan är kunden kung”, som utgör en mycket uppskattad introduktion för svensk affärsverksamhet.
1986 flyttade han sin verksamhet till Hong Kong som vd för Investors verksamhet där med ansvar för hela Ostasien.
År 1984 invaldes han som ledamot av IVA. Bengts stora förståelse och respekt för andra kulturer gjorde honom till en utomordentlig länk i IVA:s förbindelser med sina systerakademier och utländska ledamöter i Asien.
Efter pension år 1995 bosatte han sig i Båstad och 2010 i Lund, men han hade också i fortsättningen uppdrag med anknytning till Japan och var en uppskattad föredragshållare om japanskt kunnande och kultur.
Under åren i Båstad var Bengt djupt engagerad i föreningslivet, i Pastorns Pojkar, andra kulturella föreningar och i golfklubben. Han upprätthöll ett stort kontaktnät, med kurskamrater, som han träffade regelbundet, med IVA-ledamöter och med de många vänner som Dorrit och han skaffat sig hemma och ute i världen.
Hans G Forsberg
Nils Hornmark
Åke L Möller