Bengt Odell, 90 år, Simlinge, har avlidit. Hans närmaste är barnen Ingrid, Charlotte, Anders och Märtha med familjer.
Bengt Odell föddes på släktgården Gamlegården där han senare övertog ägandet och brukandet efter sina föräldrar Anna och Harry L Jönsson. Bengt gick skolor i Trelleborg, Osby och Sånga Säby.
1951 gifte sig Bengt med sin kära Anna-Lisa, lanthushållslärare, dotter till Julia och Nils Bengtsson Backagården, Skåne Ask. De fick fyra barn, elva barnbarn och tre barnbarnsbarn. Båda var länge verksamma i sina yrken som de brann för. Bengt producerade råvaror med hög kvalitet och Anna-Lisa visste hur man tog vara på allt.
Bengt hade stort intresse för nötkreatursavel med låglandsrasen svensk holstein. Han var styrelseledamot i Skånemejerier och var under många år huvudman inom Sparbanken. Bengt var också mycket engagerad inom kyrkan, bland annat som kyrkvärd, fram till sin 90-årsdag då han förärades titeln hederskyrkvärd.
Det är på Gamlegården i Simlinge församling som vi minns Bengt – odalmannen. Vi minns honom för hans starka stöd för den ideologi Avelsföreningen för svensk holstein företrädde.
1961 övertog Bengt skötseln av Gamlegården och fortsatte där att förvalta det framgångsrika avelsarbete hans far utfört. Detta avelsarbete var en del av det som i vidare perspektiv benämns ”Söderslättsaveln” och som har haft stor betydelse för rasens utveckling, såväl kvalitativt som kvantitativt under 1900-talets första del. När Bengt avslutade sin lantbrukargärning 1990 kan man på goda grunder säga att han var den siste avelsdjursuppfödaren med förankring i Söderslättsaveln.
Med framgång bedrev Bengt ett avelsarbete för hög produktion och god exteriör vilket var en fortsättning på det avelsarbete som varit så signifikant för hans far.
Bengt förstod bättre än de flesta vikten av funktionell exteriör så att djurens hållbarhet går hand i hand med produktionsökningen. I detta sammanhang var han flera decennier före sin samtid.
Med avelsarbetet inom den egna besättningen och inom ramen för kofamiljernas betydelse visade Bengt de kvalitetsmöjligheter holsteinrasen rymmer med dagens globala genetik.
Bengts omdöme och positiva sätt att se på de naturliga sambandens betydelse i ett hållbart avelsprogram är en tillgång och utgör ett ansvarsfullt arv för oss att förvalta.
Ett intressant arbete och de rätta personliga förutsättningarna i växelverkan lade grunden till respekterad yrkesskicklighet.
Bengt – med sitt positiva sätt, sin yrkesskicklighet och sin charmfullhet – var en person vi beundrade och respekterade!
Vördsamt och med djup tacksamhet minns vi Bengt och bevarar honom i tacksamt minne.
Waldemar Andersson
i Avelsföreningens tjänst under 37 år